Masca de protecţie, în continuare obligatorie în municipiul Constanţa. Peste 300 de amenzi pentru cei care au uitat s-o poarte
Deși gradul de incidență se află în scădere în municipiul Constanța, măsurile impuse de autorități rămân încă valabile. Masca de protecție este în continuare obligatorie atât în spații închise, cât și în aer liber. Însă unii oameni au cam uitat de acest lucru. Sub nas, bărbie sau chiar deloc. Așa i-am găsit pe o parte dintre constănțeni pe stradă sau chiar în piețele alimentare. Peste 300 de amenzi a aplicat municipalitatea de la început lunii pentru neresecparea acestei reguli.
Masca de protecţie este în continuare obligatorie, însă doar pe hârtie pentru unii constănțeni. O echipă Dobrogea TV a mers în cele mai aglomerate zone ale orașului pentru a vedea dacă oamenii mai poartă mască de protecție. Mulți dintre ei și-au pus masca doar la vederea camerei de filmat. Au invocat fel și fel de motive: fie că nu o suportă sau au uitat, fie că nu pot respira.
Unii, care sunt mai conștiincioși, spun că foarte mulți oameni nu poartă mască nici măcar în piețele alimentare și consideră că municipalitatea ar trebui să ia măsuri.
Cei care au fost prinși fără masca de protecție au fost sancționați atât de poliția locală, cât și de cei de la Inspectoratul Județean de Poliție. Aceștia au aplicat amenzi și celor care se aflau afară după ora 22.00 și nu aveau certificat verde.
„Polițiștii au legitimat aproximativ 200 de persoane, precum şi 10 operatori economici. În urma activităţilor, au fost aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 5.000 de lei, dintre acestea, 16 au fost aplicate la Legea 55/2020”, a declarat ag. Pp. Cristina Gavriloaie, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
„De la 1 noiembrie şi până în prezent, au fost aplicate 319 sancţiuni pentru nepurtarea măştii în spaţiile în care se impune purtarea acesteia”, a spus Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
Autoritățile locale și județene trag în continuare un semnal de alarmă și îi roagă pe constănțeni să respecte măsurile impuse pentru că doar astfel putem scăpa de pandemie.
„Îi rugăm pe cetățeni să respecte aceste reguli, în primul pentru a-şi proteja propria
sănătate şi pe cea a semenilor lor, pentru eradicarea pandemiei de COVID-19 este nevoie şi de respectarea regulilor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului, precum aceea a purtării măştii de protecţie respiratorie”, a precizat Alin Vintilă.
„S-a constatat acest lucru că pe diferite segmente orare sau în diferite zone, pe diferite linii de transport în comun, gradul de conformare la normele pandemice este mai redus decât în alte zone. Gradul de ocupare a paturilor COVID din unităţile medicale este de 60 la sută la un 683 de paturi”, a declarat Silviu Coşa, prefectul județului Constanța.
Deși vaccinarea continuă în fiecare zi la Constanța, iar incidența este în scădere, trebuie să fim precauți și să respectăm toate regulile impuse, pentru că riscul de îmbolnăvire este încă prezent, spun specialiștii.
„În acest moment, pe raza judeţului Constanţa sunt internate 396 de persoane, la acestea se mai adaugă alte 51 de persoane internate la ATI. Purtarea măştii este măsură eficientă pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, la fel cu păstrarea unei distanţe de siguranţă de 1,5 metri faţă de alte persoane”, a declarat Tudorel ENE, purtător de cuvânt DSP Constanța.
„În condițiile în care numărul de îmbolnăviri a mai scăzut totuşi riscul de îmbolnăvire rămâne. Dacă nu există COVID, există alte viroze de sezon pe care le putem transmite. Trebuie să ne gândim, în primul rând, nu numai la noi, ci și la aproapele nostru”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.
Purtarea măștii de protecție este în continuare obligatorie atât în spații închise, cât și în aer liber.