STUDIU. Ora de culcare infuențează sănătatea inimii
Un studiu arată că sănătatea inimii este influenţată de intervalul de somn. Se pare că există o oră optimă de culcare - între orele 22.00 şi 23.00 - legată de o mai bună sănătate a inimii, spun cercetătorii care au studiat 88.000 de voluntari. Echipa din spatele lucrării UK Biobank crede că sincronizarea somnului, pentru a se potrivi cu ceasul nostru corporal intern, poate explica asocierea găsită cu un risc redus de atac de cord şi accident vascular cerebral.
Ritmul natural de 24 de ore al organismului este important pentru starea de bine şi vigilenţă. De asemenea, poate avea un impact asupra unor aspecte precum tensiunea arterială.
Pentru studiul publicat în European Heart Journal, cercetătorii au colectat date despre orele de somn şi de trezire pe parcursul a şapte zile, folosind un dispozitiv asemănător unui ceas de mână purtat de voluntari. Apoi au urmărit ce s-a întâmplat cu voluntarii în ceea ce priveşte sănătatea inimii şi a sistemului circulator pe o perioadă medie de şase ani.
Multe dintre aceste cazuri au apărut la persoanele care s-au culcat mai târziu sau mai devreme decât intervalul "ideal" de 22.00-23.00. Cercetătorii au încercat să controleze şi alţi factori despre care se ştie că influenţează riscul cardiac al unei persoane, cum ar fi vârsta, greutatea şi nivelul colesterolului, dar subliniază că studiul lor nu poate dovedi legătura dintre cauză şi efect, potrivit BBC.
Autorul studiului, Dr. David Plans, de la Universitatea din Exeter, a declarat: „Deşi nu putem concluziona cauzalitatea din studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii pot fi mai susceptibile de a perturba ceasul corporal, cu consecinţe negative pentru sănătatea cardiovasculară. Cel mai riscant moment a fost după miezul nopţii, pentru că poate reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineţii, care resetează ceasul corporal”.
Regina Giblin, asistentă medicală principală pe cardiologie, la British Heart Foundation, a declarat: „Acest studiu de amploare sugerează că a merge la culcare între orele 10 şi 11 seara ar putea fi modalitatea ideală pentru majoritatea oamenilor pentru a-şi menţine inima sănătoasă pe termen lung. Cu toate acestea, este important să ne amintim că acest studiu poate arăta doar o asociere şi nu poate dovedi cauza şi efectul. Sunt necesare mai multe cercetări privind momentul şi durata somnului ca factor de risc pentru bolile cardiace şi circulatorii”.
Obţinerea unui somn suficient este importantă pentru bunăstarea noastră generală, precum şi pentru sănătatea inimii şi a sistemului circulator, iar majoritatea adulţilor ar trebui să aibă ca obiectiv şapte până la nouă ore de somn pe noapte, a spus ea. „Dar somnul nu este singurul factor care poate avea un impact asupra sănătăţii inimii. De asemenea, este important să vă analizaţi stilul de viaţă, deoarece cunoaşterea cifrelor, cum ar fi tensiunea arterială şi nivelul colesterolului, menţinerea unei greutăţi sănătoase şi practicarea regulată a exerciţiilor fizice, reducerea consumului de sare şi alcool şi o dietă echilibrată pot contribui, de asemenea, la menţinerea sănătăţii inimii”.