Jurnalista Dobrogea TV, a 11-a zi internată într-un spital COVID: „Ne-a arătat o serie de exerciții medicale pe care trebuie să le facem”
Efectele infecției cu SARS-CoV-2 se pot întinde pe perioade variabile de timp și pot afecta calitatea vieții pacienților. Exercițiile de respirație și cele fizice sunt esențiale pentru recuperarea pacienților cu COVID-19. În aproape toate cazurile este recomandat un program complet și complex, bazat pe mișcare și pe practicarea de exerciții ușoare de întărire a musculaturii, odihnă suficientă și alimentație echilibrată. Cu ajutorul lor, oamenii se pot întoarce la o viață normală.
Aproximativ un sfert dintre pacienții vindecați după infecția cu coronavirus rămân cu sechele respiratorii, având capacitatea pulmonară redusă cu aproximativ 20-30%. Odată ce un bolnav se recuperează de COVID-19, continuă călătoria pentru redobândirea sănătății plămânilor. Aceștia pot învăța exercițiile în perioada de ambulator și le pot continua acasă, atâta timp cât este necesar.
Colega noastră, Andreea Hahui este internată de 11 zile la Spitalul Municipal din Medgidia. Ea povestește că pe lângă ajutor medical, i s-a pus la dispoziție consiliere psihologică și gimnastică medicală.
„Ne-a arătat o serie de exerciții medicale pe care trebuie să le facem, ne-a explicat că organismul nostru este slăbit având în vedere că am stat la pat mai multe zile, având în vedere că noi din niște persoane active, am trecut într-o stare de sedentarism cu care corpul meu s-a obișnuit. De aici și dificultățile mele din primele zile în care încercam să-mi coordonez pașii”, a declarat Andreea Hahui, realizator Dobrogea TV.
Andreei și celorlalți pacienți li s-a recomandat ca de acum înainte, în fiecare zi să facă această serie de exerciții timp de câteva minute.
„Exerciții care țin de respirație și excerciții fizice, exerciții ușoare, mai puțin ample, cu pulsoximetru pe deget pentru a vedea evoluția, saturația, nivelul oxigenului în sânge pentru a nu produce consecințe în acest sens”, a mai declarat Andreea Hahui, realizator Dobrogea TV.
Recuperarea respiratorie se adresează pacienților în toate stadiile manifestărilor patologice în pneumologie. Kinetoterapeutul își găsește locul alături de pacienții internați în spital. Aici, este vorba despre programul intensiv care durează pe toată perioada spitalizării, inclusiv la pacienții aflați la secțiile de reanimare. Scopul specialiștilor în recuperare medicală este acela de a crește calitatea vieții a fiecărui pacient.