A început sezonul virozelor: medicii de familie îi sfătuiesc pe părinți să fie foarte atenți la simptomele celor mici
A început sezonul virozelor respiratorii. La cabinetele medicilor de familie și în unitățile spitalicești din municipiu se prezintă zilnic zeci de părinți cu copii bolnavi. Unii au primit tratament pentru răceală, alții au fost nevoiți fie să se interneze, fie să stea în carantină două săptămâni. Și asta pentru că, în urma analizelor, aceștia au fost confirmați cu COVID-19. Cele două boli pot fi confundate foarte ușor pentru că simptomele sunt asemănătoare: tuse, strănut, dureri musculare și febră. Doctorii trag din nou un semnal de alarmă.
Statul în colectivitate la creșă, la grădiniță sau la școală îi expun pe cei mici la diferite boli de sezon. De exemplu, din cauza schimbărilor de temperatură tot mai mulți copii s-au îmbolnăvit.
„Strănută, tușesc. Trebuie să-i trimită acasă”, spune un constănțean.
Constănțeancă: Pe el îl doare capul. Mâine nu știu dacă mai merge.
Reporter: Cum îl protejați în perioada aceasta?
Constănțeancă: Acasă și cu spălat pe mâini. Au spus să le iau ceva, nu pot să le iau că nu sunt spălați pe mâini. Deci, să meargă acasă.
Mămică: Chiar mâine avem programare la alergolog să vedem dacă avem probleme și pe partea aceasta.
Reporter: Care sunt simptomele mai exact?
Mămică: De obicei curge nasu, strănut, puțin usturat în gât.
În sezonul rece, virozele sunt cele mai întâlnite afecțiuni și dacă nu sunt tratate corespunzător pot duce la complicații ale căilor respiratorii. Potrivit specialiștilor, 85% dintre infecții sunt cauzate de virusuri.
Tuse, strănut sau secreții nazale sunt doar câteva dintre simptomele cu care cei mici se prezintă în această perioadă. Ele pot fi confundate de cele mai multe ori cu o simplă alergie, o răceală, dar cauza poate fi și infectarea cu virusul COVID-19.
La cabinetele medicilor de familie din Constanța s-au prezentat în ultima lună zeci de părinți cu copii care acuzau simptome de răceală.
„Sunt foarte multe consultații în această perioadă, cu copilași cu viroze, cu răceli. Chiar a crescut foarte mult numărul de viroze. La viroze apare de regulă apare și sindromul febril, deci apare temperatura, congestia faringiană, apar durerile musculare și articulare”, a declarat Despina Vafiadis, medic de familie.
„Sunt din e în ce mai mulți. Transmiterea aceasta a virozelor, care se face pe cale directă, aerogenă. În afară de transmiterea directă prin strănut și tuse există și transmiterea indirectă, prin obiectele contaminate”, a declarat Mădălina Ion, medic de familie.
Medicii de familie trag însă un semnal de alarmă și îi sfătuiesc pe părinți să fie foarte atenți la simptomele copiilor. Și asta pentru că acestea sunt foarte asemănătoare cu cele ale COVID-ului.
„Simptomele infecției COVID sunt similare cu cele ale oricărei viroze respiratorii și s-au prezentat în ultimele 10 zile în cabinete foarte mulți părinți cu copii care la testarea pe care am făcut-o în cabinet, într-adevăr erau infectați cu COVID”, a mai declarat Despina Vafiadis, medic de familie.
„Simptomele sunt alarmante câteodată. Sunt din ce în ce mai mulți. În caz de COVID, dacă există o suspiciune de COVID, bineînțeles că cel mai bine ar fi să-și cumpere din farmacie un test rapid și să-l facă acasă”, a mai declarat Mădălina Ion, medic de familie.
Sunt și părinți, dar și bunici care încearcă să fie precauți și să nu-i expună pe cei mici prea mult la aer rece.
„Luăm vitamine și mâncăm fructe legume”, spune o mămică.
„Dacă îi curge nasul, strănută, tușește, automat îl ții acasă”, spune o bunică.
„O ținem în casă, îi facem o alimentație. Vorbește cu medicul de familie dacă e nevoie, îi spune stările pe care le are și eventual îi dă un tratament”, spune o bunică.
Cadrele medicale le recomandă părinților să fie atenți la simptomele copilului și să apeleze la un test rapid, iar ulterior să se adreseze medicului. De asemenea, aceștia susțin că o alimentaţie bogată în vitamine îi va feri de capcanele vremii.