Sute de constănțeni s-au prezentat la Pavilionul Expozițional pentru a se vaccina cu doza a treia: „O viață avem și trebuie să avem grijă de ea”
A fost din nou aglomerat la Pavilionul Expozițional. În doar o oră și jumătate peste 200 de persoane au fost imunizate cu cea de-a treia doză. Constănțenii care au avut mai mult de 6 luni de la administrarea celui de-al doilea vaccin s-au prezentat la centru încă de la primele ore ale dimineții. În această etapă se pot imuniza persoanele vulnerabile cu vârsta de peste 65 de ani, cele care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, dar şi personalul medical.
Vaccinarea împotriva COVID-19 cu cea de-a treia doză a început marți. Sute de constănțeni s-au prezentat la Pavilionul Expozițional încă de la primele ore ale dimineții pentru a se imuniza.
„Nu este de glumă. Vezi ce se întâmplă în spitale, la ATI și te îngrozești. Ăsta este termenul: te îngrozești și cred că nimeni nu vrea să se joace cu viața lui. O viață avem și trebuie să avem grijă de ea”, spune un constănțean.
„Să se vaccineze toată lumea. Avem nevoie de așa ceva”, spune o constănțeancă.
Aceștia au mai spus că nu prea au avut reacții adverse, iar înțepătura de abia au simțit-o.
„Niciunele deosebite. Doar după a doua o mică stare de somnolență”, spune un constănțean.
„Nu, absolut nimic. Nici la prima doză, nici la a doua doză și să dea Dumnezeu să n-am nici la a treia”, spune un alt constănțean.
Doza de rapel va fi făcută cu Pfizer sau Moderna. Aceasta va fi administrată și persoanelor care s-au vaccinat cu Astra Zeneca.
„Într-o oră și puțin mai mult de jumătate au fost vaccinate aproape 200 de persoane. Avem opt fluxuri”, a declarat dr. Ortanza Dancă, coordonatorul centrului de vaccinare.
Cea de-a treia doză este recomandată persoanelor de peste 65 de ani, celor cu boli cronice indiferent de vârstă, medicilor și profesorilor.
„Era absolut normal ca la început să se vaccineze cu a treia doză personalul medical, personalul care este în linia întâi în lupta cu COVID-ul”, a mai declarat dr. Ortanza Dancă, coordonatorul centrului de vaccinare.
Se recomandă tuturor celor care pot dezvolta forme severe și celor care au un risc mare de expunere. Cei care doresc să se imunizeze se pot prezenta ca și până acum la centre, fără programare și doar cu actul de identitate.
Se pot imuniza cei care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei a doua, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.
„Pentru vaccinarea cu doza de rapel sunt două condiții. Prima: cel care dorește să se vaccineze trebuie să aibă două doze de vaccin administrate, iar a doua: să fi trecut 180 de zile de la a doua doză”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Programul de funcționare de la centrul de vaccinare de la Pavilionul Expozițional a fost prelungit. Însă, medicii de aici au o recomandare pentru constănțenii care vin să se imunizeze.
„Programul nostru este între 08.00 și 20.00. Dar, pentru o bună vaccinare ar trebui să ne gândim că durează cam 30 de minute, mai ales că la supraveghere se stă între 15 și 30 de minute și să vină ultimii la ora 19.30 ”, a mai declarat dr. Ortanza Dancă, coordonatorul centrului de vaccinare.
De asemenea, cea de-a treia doză se poate face și în cabinetul medicului de familie. La nivelul județului Constanța există 14 centre de vaccinare. La Băneasa, Cumpăna, Eforie, Ovidiu și Valu lui Traian, acestea sunt deschise de la 08.00 la 16.00. La Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari și Techirghiol de la 08.00 la 20.00. La Cernavodă de la 12.00 la 20.00, la Cogealac de la 10.00 la 18.00, iar la Hârșova de la 11.00 la 19.00.