dobroge.tv

Live

O șansă în plus pentru pacienții cu cancere hematologice. S-a înființat Comisia de terapii celulare

O șansă în plus pentru pacienții cu cancere hematologice. S-a înființat Comisia de terapii celulare
18 august 2021
Redactia DTV
Publicitate

Pacienții cu leucemie sau alte forme grave de cancer de sânge, care nu răspund chimioterapiei și nici măcar transplantul medular nu îi poate salva, ar putea avea o nouă șansă la viață prin terapia CAR-T.

"Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale (chimioterapie, radioterapie), terapiile celulare reprezintă o metodă nouă de tratament, care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și distruge celulele tumorale. Implementarea terapiilor inovatoare și eficiente în practica medicală hemato-oncologică este o necesitate a zilelor noastre. Terapiile CAR-T reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, refractare, reprezentând un progres major în felul în care medicii și cercetătorii privesc tratamentul cancerului", a declarat prof. dr. Alina Tănase, medic primar hematolog, într-un interviu acordat Revistei Politici de Sănătate.

Terapiile personalizate în cancerele hematologice au devenit o rutină în toată lumea. Introducerea în România a terapiilor celulare – CAR T – reprezintă un pas uriaș în tratamentul neoplaziilor hematologice refractare la orice alt tip de tratament. Recent, Ministerul Sănătății a aprobat înființarea și componența Comisiei de terapii celulare, al cărei președinte a fost desemnat prof. dr. Alina Daniela Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.

"Rezultatele studiilor clinice au generat interes în sfera malignităților hematologice, fiind înregistrate, la ora actuală, primele 3 terapii celulare comerciale pentru leucemia acută limfoblastică cu celulă B la copil și adultul tânăr și limfoamele non-Hodgkin (limfomul cu celule mari B, limfomul de manta)", spune medicul Alina Tănase.Aceste terapii "pot fi administrate în centrele de transplant de celule stem hematopoietice din România, unde există deja experiență cu recoltarea și administratea celulelor stem. Este nevoie de o echipă de îngrijire multidisciplinară și de acces rapid într-o secție de terapie intensivă, deoarece aceste terapii pot da efecte adverse majore. Pentru a putea administra aceste terapii celulare este nevoie de o acreditare internațională. Institutul Clinic Fundeni este în curs de a obține o astfel de acreditare", explică prof. dr. Alina Tănase.

Cum poate fi îmbunătățit accesul pacienților din România la terapiile celulare?

"Cred că unul dintre rolurile Comisiei de terapii celulare (din Ministerul Sănătății - n. red.) este și acela de a primi și evalua toate cazurile propuse din orice centru de hematologie din țară. Comisia va informa comunitatea medicală despre indicațiile și contraindicațiile acestui tip de terapie, facilitând, astfel, accesul tuturor pacienților la terapia celulară, indiferent unde sunt tratați", mai spune medicul Alina Tănase.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233