Medicamentele, nelipsite din bagajele celor care pleacă în vacanță: ce trebuie să se regăsească în fiecare trusă
Antiinflamatoare, antitermice și dezinfectant, sunt câteva dintre medicamentele pe care oricine ar trebui să le ia în concediu. Deși relaxarea este cuvântul de bază atunci când vorbim de vacanțe, trebuie să fim precauți. Atenție, însă: dacă vorbim despre simptome grave, trebuie să apelăm de urgență la ajutor specializat.
Doamna Cristina a venit de la Iași pentru a se bucura de un sejur pe litoral. Pe lângă costumele de baie și crema de soare, femeia a avut grijă să pună în bagaj și câteva medicamente uzuale. Pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute, trusa medicală nu lipsește nici de pe plajă.
Reporter: Ce medicamente aveți la dumneavoastră?
Doamna Cristina: O cremă de protecție solară.
Cele mai precaute sunt mămicile. Atunci când ai copii, este important să te gândești la toate, cred acestea.
„În primul rând sirop pentru tuse, ceva spray nazal, sirop pentru febră”, spune o mămică.
Există însă și turiști care preferă să nu se gândească la medicamente în vacanță. Pentru situații de urgență se duc direct la farmacie, dacă este cazul.
„Suntem sănătoși, nu trebuie medicamente”, spune un turist.
„Nu trebuie să lipsească: antiinflamatoarele, antitermicele, în special pentru părinții care vin cu copiii la mare, la munte, antialergicele”, a declarat Andreea Bacuta, farmacist.
Insolații, răceli, toxiinfecții alimentare și arsuri solare - sunt principalele afecțiuni pentru care oamenii se pregătesc atunci când vin în vacanță. Totuși, dacă situația se agravează, este bine ca aceștia să apeleze la medic.
În această perioadă au crescut vânzările și la farmacii. Expunerea prelungită la soare și excesele alimentare sunt principalele probleme pentru care turiștii caută soluții rapide.
„Au tot venit și în timpul zilei, și pe timpul nopții. Și dacă ar fi să facem un top al acestor produse, s-au întâlnit: antiinflamatoarele, antitermicele, copiii făceau febră”, a mai declarat Andreea Bacuta, farmacist.
Însă dacă situația se agravează, este nevoie de ajutor specializat. Medicii nu recomandă automedicația în cazuri grave. Chiar dacă este neplăcut să mergi la doctor în vacanță, aceasta rămâne cea mai sigură cale spre vindecare.
„E bine ca în vacanță să avem la noi o mică trusă de medicamente, mai ales dacă avem și copii. Am avut și eu foarte multe situații în care pacientul își autoadministrează medicație din doctorul Google, din nu știu ce site-uri și când ajung la noi, situația este chiar mai rea”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
O trusă de vacanță trebuie să includă, în cazul unor boli cronice, o cantitate suficientă de medicamente prescrise de medic Dacă urmează să călătoriți cu avionul, este necesar să aveți asupra dumneavoastră rețetă pentru unele substanțe, precum sedativele sau antibioticele. Discutați cu medicul, pentru a-i cere sfatul înainte de a pleca în concediu, ca să vă bucurați de o vacanță plăcută și lipsită de griji.