Virusul HPV, prevenit prin vaccinare: anul acesta, în județul Constanța, s-au efectuat peste 1.300 de doze de vaccin
Virusul HPV este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului genital. Acesta provoacă o gamă largă de afecţiuni, inclusiv leziuni care pot evolua către cancer. În fiecare an, aproape 2.000 de femei mor în România din cauza cancerului de col uterin. Există însă un vaccin care protejează organismul împotriva tulpinilor acestui virus. Pe raza județului Constanța, 1.300 de fetițe cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani s-au imunizat în 2021. Un număr mult prea mic, spun medicii de familie, care se confruntă de cele mai multe ori cu refuzul părinților.
Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai comune infecții transmise pe cale sexuală. De cele mai multe ori sistemul imun reușește să elimine virusul în aproximativ doi ani. Însă, în cazul în care acesta persistă, el poate duce la apariția cancerului de col uterin.
Vaccinul HPV produce cel mai puternic răspuns imun dacă administrarea se face preadolescenților, înainte ca aceștia să fie expuși la virus.
Vaccinul anti-HPV are o eficiență de peste 99% și ar trebui administrat fetelor cu vârste cuprinse între 11 si 14 ani. Imunizarea poate începe chiar și de la vârsta de nouă ani. Însă statisticile sunt îngrijorătoare. Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna mai în stocurile Direcțiilor de Sănătate Publică erau peste 48.500 de doze. Dintre acestea au fost folosite aproape 4.600. Nici la Constanța, datele nu sunt îmbucurătoare.
„Până în acest moment, pe raza județului Constanța s-au efectuat peste 1.300 de doze de vaccin HPV. Iar dacă vorbim de stoc, în acest moment mai există undeva la 1.160 și ceva de doze”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
De la începutul anului 2021 și până în prezent, la unele cabinete medicale s-au prezentat doar trei persoane care au solicitat vaccinul anti-HPV, spun medicii de familie.
„Solicitările au fost mult prea puține. De pildă, au fost mămici care în anii trecuți își manifestau această dorință să-și vaccineze fetele. Acum, când au ajuns la vârsta de vaccinare, și după ce au trecut prin toată perioada aceasta de pandemie și au citit toate lucrurile anti-vaccin, nu mai vor să le facă vaccinul”, a declarat Despina Vafiadis, medic de familie.
Chiar dacă cererea pentru acest vaccin este mică, există multe mămici care înțeleg cât de periculos este virusul, dar preferă să mai aștepte.
„Multe mămici înțeleg că nu este vaccin împotriva cancerului. Este vaccin împotriva virusului care are un rol foarte important în declanșarea cancerului de col uterin”, a mai declarat Despina Vafiadis, medic de familie.
„Având în vedere cât de periculoasă este boala și că este fatală, da, sincer da. M-am interesat deja, dar mai așteptăm să mai crească, să se dezvolte cum trebuie, să nu le afecteze negativ”, spune o mămică.
Fetele care fac acest vaccin între 11 și 14 ani primesc două doze, cele care au peste 14 ani fac trei doze la o distanță între două și șase luni față de prima. În România, aproape 2.000 de femei mor din cauza cancerul de col uterin, o boală extrem de agresivă. Pe lângă vaccin, se mai poate lua o măsură pentru a preveni dezvoltarea acestei afecțiuni: testele de screening.