CRIZA MEDICAMENTELOR CONTINUĂ
Două medicamente anticoagulante lipsesc din farmaciile din Constanța
Clexane şi Fraxiparine, sunt alte două medicamente care lipsesc din farmacii. Acestea sunt anticoagulante și sunt folosite pentru tratarea și prevenirea cheagurilor de sânge, inclusiv cele din timpul sarcinii. De asemenea, medicamentele sunt extrem de importante și în tratamentul post-Covid. Ele nu se mai găsesc în farmacii de câteva luni, iar farmaciștii spun că zilnic au pacienți care solicită cel puțin unul dintre cele două anticoagulante.
Anticoagulantele Clexane și Fraxiparine acţionează pe două căi. Pe de-o parte, previn creșterea cheagurilor de sânge deja formate, ajutând organismul să le distrugă. Pe de altă parte, preîntâmpină formarea unor cheaguri noi de sânge.
Cheagurile de sânge se pot forma la persoanele cărora li s-a efectuat o intervenţie chirurgicală sau la pacienţii cu risc medical crescut, cum ar fi insuficienţă respiratorie, infecţii respiratorii sau insuficienţă cardiacă, imobilizați la pat datorită unei boli acute sau spitalizaţi în unităţi de Terapie Intensivă.
În ultimele luni, în unitățile medicale din județ au fost tratate de COVID-19 o mulțime de persoane, printre care și Valentin. A avut nevoie și de anticoagulante.
„Practic am stat două-trei zile acolo, unde mi s-au administrat mai multe medicamente, printre care și anticoagulant injectabil. Primele două zile au fost puțin mai nasoale, apoi am început să-mi revin treptat, deja a cincea și a șasea zi am început să mă pun pe picioare”, a declarat Valentina, pacient COVID.
Și alți constănțeni au nevoie de aceste medicamente pentru diferite afecțiuni pentru care se tratează la domiciliu. Însă nu le găsesc de fiecare dată în farmacii.
„Soțul meu a fost operat de inimă și ia medicamente pentru așa ceva, dar nu se găsesc întotdeauna, ce facem, încotro o luăm? Când găsește, vorbește cu medicul de familie să-i dea mai multe că altfel știe că nu găsește, că nu i le dă fără rețetă”, spune o constănțeancă.
Farmaciștii spun că de trei-patru luni aceste două medicamente sunt deficitare și că încearcă să ajute cât mai mulți pacienți, tocmai de aceea întocmesc liste de așteptare și fac comenzi pentru a rezolva cererile în câteva zile.
„Într-adevăr, acestea sunt produse deficitare, se găsesc în cantități limitate. În ultima perioadă au fost foarte mult folosite și pentru profilaxia și pentru tratamentul complicațiilor din COVID-19. Se pare că este un motiv pentru care lipsește și se găsește în cantități limitate. Cred că zilnic avem cereri și avem rețete cu aceste două medicamente”, a declarat Elena Iorgoveanu, manager farmacie.
Dacă la farmacii se găsesc greu sau deloc, la unitățile medicale situația stă mai bine. Stocurile au fost făcute din timp, pentru că medicamentele se folosesc în tratamentul tuturor pacienților cu COVID.
„Le administrăm la toți pacienții internați în spital cu COVID. Noi avem la Spitalul de Boli Infecțioase”, a declarat dr. Irina Dumitru, medic infecționist.
Clexane a fost fabricat pentru prima dată în 1981 și aprobat pentru uz medical în 1993. Se află pe lista Organizației Mondiale a Sănătății cu medicamente esențiale și reprezintă unul dintre cele mai sigure și eficiente medicamente necesare într-un sistem de sănătate.