Virusul hepatic de tip C, depistat printr-o campanie a medicilor constănţeni: acțiunea vizează testarea gratuită a unui număr cât mai mare de locuitori
Hepatita C atinge cote alarmante! La Constanţa, această boală poată fi depistată gratuit de acum înainte. Medicii de la malul mării au demarat o campanie prin care să oprească răspândirea virusului hepatic C pe care mulți îl poartă fără ca măcar să știe. Acțiunea vizează testarea unui număr cât mai mare de locuitori ai județului, precum și angajați din Portul Constanța. România se află pe locul I în Uniunea Europeană în ceea ce privește această boală.
Durerile abdominale, oboseala nejustificată, apetitul scăzut și îngălbenirea pielii sunt doar câteva din simptomele pe care le are o persoană infectată cu virusul hepatic C. Acesta afectează în principal ficatul. Din păcate, în România, Hepatita C este răspândită la una din 30 de persoane. Infecția se propagă rapid în rândul populației, iar una dintre cauze este lipsa de informare.
„Cu hepatita chiar nu știu despre ce e vorba. Adică, chiar nu știu ce măsuri de protecție ar trebui”, spune un constănțean.
Numărul bolnavilor afectează 4% din populația țării. Cea mai mare problemă, spun specialiștii, este faptul că mulți nu știu că sunt purtători ai acestui virus hepatic.
„În copilărie, când eram mic. Acum, eu știu.. Mulți ani”, spune un constănțean.
„Sunt oameni care circulă pe stradă. Sunt oameni care merg la muncă. Ajung înapoi acasă, la familiile lor, și nu știu că au această boală. Că suferă de ea”, a declarat prof. dr. Eugen Dumitru, medic Gastroenterologie SCJU Constanța.
Este o boală care duce la ciroză sau chiar la cancer de ficat. Analizele anuale sunt singurul mod prin care boala poate fi depistată și tratată. Puțin sunt cei care țin cont de asta.
„O dată pe an cel puțin și din când în când marker”, spune o constănțeancă.
Statistica plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce privește infecția cu virusul hepatic de tip C, cu un procent de 2,5. Asta înseamnă că peste 550.000 de persoane poartă acest virus.
În urmă cu 25 de ani a fost tratat la Constanța primul pacient diagnosticat cu Hepatita C. Timpul a trecut, însă cazurile continuă să crească. Medicii trag acum un semnal de alarmă și au demarat o campanie prin care doresc testarea a cât mai mulţi locuitori din judeţul nostru, precum şi a celor aproximativ 4.000 de angajați din Portul Constanţa.
„Sunt și în comune din Constanța: Cogealac, Bărăganu, Băneasa, Negru Vodă și altele. Aici o să folosim mii de teste pentru diagnosticul acestei afecțiuni”, a mai declarat prof. dr. Eugen Dumitru, medic Gastroenterologie SCJU Constanța.
Pandemia a pus în umbră celelalte afecțiuni ale oamenilor. Astfel că proiectul vine ca o salvare pentru pacienții care suferă de Hepatita C.
„Uităm că în medicină și în populație nu există numai COVID. Prin structura sa, pandemia va fi controlată, mai devreme sau mai târziu. Nu există niciun dubiu. Și atunci ne vom întoarce și vom constata că avem în continuare milioane de pacienți cu afecțiuni cardio-vasculare, avem în continuare milioane de pacienți cu afecțiuni neo-plazice, avem în continuare milioane de pacienți cu diverse tipuri de hepatite”, a declarat conf. univ. dr. Marcel Iliescu, rector Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța se implică pentru ca fenomenul să fie redus.
„Cred că este lucrul cel mai mare pe care medicina poate să-l facă. Depistarea activă a cazurilor de hepatită și evident, un tratament eficient, sunt lucruri care trebuie să intre în uzanța de zi cu zi”, a declarat dr. Ioan Tofolean, manager SCJU Constanța.
Medicii spun că indiferent de cauza îmbolnăvirii cu virusul hepatic C, este necesar un regim alimentar pentru protejarea funcțiilor hepatice.