Testul care îți poate salva viața: peste 500 de constănțence au beneficiat de o testare Babeș Papanicolau gratuit, în acest an
Peste 500 de constănțence s-au testat gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin de la începutul anului. Babeș Papanicolau ar trebui făcut cel puțin o dată pe an. Din păcate, spun specialiștii, în Constanța a scăzut considerabil numărul celor care se adresează acestui program. Peste 1.700 de femei din România sunt ucise anual de cancerul de col uterin. Femeile care vor să facă această testare contra-cost trebuie să știe că vor achita între 100 și 200 de lei, în funcție de clinică.
Constănțeancă: Aaa, n-am mai făcut de mult.
Reporter: Cam câți ani să fie?
Constănțeancă: Nu știu, destui.
„De mult, acum vreo cinci ani cred că”, spune o constănțeancă.
Sunt câteva dintre răspunsurile constănțencelor întrebate de echipa Dobrogea TV când a fost ultima dată când s-au testat pentru prevenirea cancerului de col uterin. Acestă maladie reprezintă a doua cauză de mortalitate la femeile din România, după cel mamar, iar depistarea din timp a acestei afecțiuni le poate salva viața.
„Testarea Babeș-Papanicolau se ocupă cu diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin este o afecțiune neplăcută, cu care se confruntă foarte multe dintre femei. Testarea este nedureroasă, poate să fie făcută la solicitare. Trebuie să fie făcută o dată pe an pentru prevenirea cancerului de col uterin”, a declarat dr. Loti Popescu, specialist DSP Constanța.
De câțiva ani, această testare se face gratuit în cadrul unei campanii naționale, tocmai pentru ca un număr cât mai mare de femei să beneficieze de ajutor în timp util în caz de nevoie. Programul de screening de anul acesta s-a prelungit până pe 30 iunie. În Constanța, există trei medici înscriși în campanie și toți activează în cadrul Policlinicii 2.
„La acest program național au acces pacientele și asigurate și neasigurate, nu este nevoie de bilet de trimitere, pacientele pot veni doar cu buletinul”, a declarat dr. Corina Elena Chișu, medic ginecolog.
„Este foarte importantă, deși câteodată uităm să o facem, acum doar ce am născut de șase luni și am simțit nevoia să fac chestia asta”, spune o constănțeancă.
Din 2012, acest program se derulează în fiecare an. Coordonatorii campaniei din județul nostru spun că la început aceasta a avut un impact mult mai mare față de ultimii 2-3 ani. Specialiștii sunt de părere că este nevoie de implicarea atât a medicilor de familie, cât și a ginecologilor pentru a informa și a îndemna pacientele să se testeze.
„A scăzut foarte mult numărul populației feminine care se adresa acestui program de depistare”, a declarat dr. Sorin Vameșu, coordonator campanie județul Constanța.
De această investigaţie pot beneficia femeile cu vârsta curpinsă între 25 și 64 de ani. Doritoarele se pot adresa pentru testul Babeș Papanicolau la Policlinica nr. 2 din cadrul programului de screening naţional derulat de Ministerul Sănătăţii.
Din ianuarie 2021 și până în prezent, aproximativ 500 de femei au fost investigate în Constanța în cadrul programului național. Pe lângă vârstă, există câteva condiții de efectuare a testului: să nu fi beneficiat în ultimii cinci ani de acest screening gratuit, să nu fi avut anterior un diagnostic de cancer de col uterin și să nu aibă histerctomie totală.