Oamenii nu sunt receptivi când vine vorba de alimentație sănătoasă, o spune un studiu: doar 8% dintre persoane au atenție la dietă
Legumele specifice primăverii au umplut tarabele piețelor. Totuși, oamenii sunt reținuți când vine vorba de alimentație sănătoasă, o spune un studiu. Doar 8% au grijă la alimentație, în vreme ce majoritatea preferă mâncarea bogată în calorii și carbohidrați. Medicii atrag atenția. Acest tip de alimentație este extrem de dăunător pentru sănătate, iar cazurile de obezitate au crescut semnificativ în ultimul an.
Un verde crud colorează piețele din Constanța. Fie că vorbim de salată, urzici sau spanac, tarabele sunt pline de legume și fructe specifice sezonului, care se pot transforma fără prea mult efort în mâncăruri delicioase și foarte sănătoase. Tatiana este adepta unui stil de viață sănătos, motiv pentru care este foarte atentă la produsele pe care le consumă. Fructele și legumele sunt nelipsite din dieta ei.
„Dietă cât mai sănătoasă, având în vedere că asta ne duce către o viață cât mai sănătoasă. Ceea ce suntem, ceea ce consumăm”, spune Tatiana.
Piața este locul din care se aprovizionează, tocmai pentru a fi sigură că alimentele sunt cele mai sănătoase.
„Venim la piață, deși găsim și în supermarket, dar consider că piața e mult mai ok decât ceea ce găsim în supermarket, produse de import”, mai spune Tatiana.
Nu toți oamenii sunt însă adepții acestui stil de viață. Iar în ultimul an, pandemia a afectat și mai mult obiceiurile alimentare nesănătoase ale constănțenilor. În loc să consume mâncăruri bogate în nutrienți, cei mai mulţi dintre noi preferă alimentele procesate și pe cele de tip fast food.
Conform studiului, doar 8% dintre oameni obișnuiesc să mănânce sănătos. Iar acum, din cauza pandemiei, obiceiurile alimentare s-au schimbat și mai mult. Mai exact, oamenii preferă să comande sau să apeleze la mâncăruri procesate deoarece este mai comod.
„Nu prea sunt interesați. Nu vin în piață. Se duc la supermarket”, spune o constănțeancă.
O plăcintă mâncată pe fugă sau un meniu cumpărat de la un fast-food sunt opțiuni mai la îndemână şi chiar mai apetisante. Iar acest lucru este confirmat chiar de către patronii acestor localuri, care spun că doar restricțiile de pe timpul nopţii au oprit cozile de la shaormerii.
Reporter: Care sunt cele mai căutate produse la dumneavoastră?
Lucrător comercial: Numai shaorma și kebab, asta vrea lumea.
Din gama largă de mâncăruri disponibile pe piaţă, cele mai căutate sunt alimentele bogate în calorii și carbohidrați.
„Burgerul îl facem din fitofag, crap și somn. Se adaugă condimente. Dăm în jur de 30-40 pe zi”, a declarat Ilie Slovan, bucătar.
Specialiștii în nutriţie ne recomandă să consumăm în această perioadă cât mai multe verdețuri, care să refacă nivelul de vitamine și minerale din organism. Oricât de gustoase ar fi, preparatele de tip fast-food sunt foarte periculoase. Nutriționiștii spun că au crescut alarmant cazurile de obezitate, în special în rândul copiilor.
„În calitate de specialist și de om care lucrează cu oamenii cu probleme în greutate, pot să vă confirm că sunt mai multe cazuri de obezitate, în special infantilă. Crește colesterolul în sânge, plus că afectează inclusiv obiceiurile alimentare către zona asta de carbohidrați”, a declarat Cecelia Apostoiu, nutriționist.
Studiul a fost realizat de Institutul Naţional de Statistică, la nivel național.