Mai multe sarcini pentru medicii de familie. ''Ne transformăm în niște scriitori, în niște oameni care fac logistică mai mult decât medicină''
Medicii de familie vor fi chemați la muncă suplimentară. Pe lângă teren, consultații la cabinet și monitorizarea pacienților cu Covid-19, aceștia trebuie să îi informeze, programeze și să aibă în evidență eventualele reacții adverse ale celor care s-au vaccinat. Acest serviciu va fi remunerat cu 30 până la 60 de lei pentru fiecare pacient.
Constănțenii sunt dornici să se vaccineze în număr cât mai mare. Mulți recunosc că nu se descurcă să intre pe platformă, să-și creeze un cont și să se programeze. Apelează la medicul de familie pentru ajutor.
"Nu m-am programat pentru că nu am vorbit încă cu medicul de familie, dar chiar astăzi mi-am propus să vorbesc. Nu știu dacă să mă înscriu așa singură pe platform pentru că nu știu dacă o să reușesc, așa că o să vorbesc cu medicul de familie", a spus o constănţeancă.
Pe alți bătrâni i-au ajutat membrii de familie. Spun că nu au vrut să deranjeze medicul, dacă tot au la cine să apeleze.
Nu doar persoanele în vârstă solicită informații și apelează la medicul de familie pentru a-i programa la vaccinare. Sunt și tineri care se bazează tot pe aceștia pentru a se înscrie la imunizare, lucru care aglomerează și mai mult programul deja încărcat.
"Inclusiv pacienți tineri, care nu au nicio boală cronică, îmi trimit mie mesaj să-i programez la vaccin. Pacienți care știu să-și creeze un cont, au rețele de socializare, au tot ce vrei și îmi dau mie mesaje să-i înscriu eu la vaccin. Despre ce vorbim aici…", a declarat Despina Vafiadis, medic de familie.
Medicii de familie spun că au deja 10-12 ore pe zi de lucru. Sunt nemulțimiți că nu reușesc să mai acorde același timp pacienților și spun că încearcă să se împartă între munca de teren, programul la cabinet, lucrul pe calculator și viața personală.
"Va fi în detrimentul celorlați bolnavi pentru că nu mai avem timp să ne ocupăm de ei. Sunt necesare 20 de minute cel puțin ca să înscrii un pacient pentru vaccinare, în condițiile în care internetul cade, în condițiile în care telefoanele sună ocupat, în condițiile în care este dificil să introduce atâtea date, toate acestea ne mănâncă fie din timpul de cabinet, fie din timpul personal. Dispare noblețea meseriei. Ne transformăm în niște scriitori, în niște oameni care fac logistică mai mult decât medicină. Eu nu pot. Am o vârstă, nu mă pot transforma într-un astfel de funcționar", a declarat Eugenia Munteanu, medic de familie.
Pentru informarea, programarea la vaccinare, monitorizarea și raportarea eventualelor reacții adverse, s-a hotărât o remunerare pentru munca suplimentară a medicilor de familie.
Potrivit Ordonanței de Urgență 3 din 2021, medicii de familie vor primi 30 lei per serviciu pentru primii 50% dintre pacienții înscriși în lista proprie, 50 lei pentru pragul de 50% și 60 lei pentru pragul de 60% din totalul persoanelor înscrise în lista proprie, eligibile pentru vaccinare.
Aceste sume de bani reprezintă o plată suplimentară pentru o muncă suplimentară. Autoritățile sunt de părere că medicii de familie au un rol esențial în informarea și convingerea oamenilor în ceea ce privește vaccinarea.