Baze sportive din Constanţa, lăsate în paragine
Gunoaie la tot pasul, vegetație sălbatică, mizerie, mirosuri greu de suportat și terenuri distruse. Așa arată trei baze sportive din orașul Constanța. Este vorba de complexul „Badea Cârțan”, complexul „Hidrotehnica” și complexul „Triunghi”. Au ajuns în această situație pentru că aici nu s-au mai făcut investiții de ani zile. Bazele se află într-o stare avansată de degradare, iar cel puțin una dintre ele trebuie refăcută din temelii, spun cei care le administrează.
Ultima zi de funcționare a Complexului Sportiv „Badea Cârţan” a fost în urmă cu zeci de ani. Periodic, autorităţile mai organizează aici câte o acţiune de salubrizare însă, terenurile continuă să se degradeze.
"Acolo sunt necesare a fi făcute investiții capitale, modernizate cu infrastructură, dotate la standarde europene", a declarat Florina Cristache, director Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Constanța.
În aceeași stare este şi Complexul Sportiv „Triunghi”, de pe bulevardul Aurel Vlaicu. Acum baza sportivă a ajuns în paragină, zona a fost transformată într-o groapă de gunoi, iar oamenii străzii și-au găsit aici un adăpost.
"La momentul acesta nu funcționează pentru că nu îndeplinim anumite norme reglementate de legislația în vigoare. Am putea construi acolo de la zero niște baze performante care să vină în sprijinul tinerilor sportivi, în spre a putea dobândi performanță Atât cât putem optimizăm, curățăm partea de deșeuri, de gunoaie, de toate cele", a precizat Florina Cristache, director Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Constanța.
Ambele stadioane aparțin Ministerului Tineretului și Sportului. Cei care s-au antrenat aici își aduc aminte cu nostalgie de acele vremuri. Acum sunt dezamăgiți că locul, care în urmă cu ani de zile le-a fost a doua casă, a ajuns al nimănui.
"O bază pe care am prins-o destul de activă pe la sfârșitul anilor '80 când am început sportul de performanță. Eu am făcut atletism și, ce să vă spun, amintirile mele sunt foarte plăcute, din acea perioadă. Au fost anii inițierii mele în atletism. Veneam cu
drag acolo, sala era plină de copii de dimineață până seara", a spus Mihai Orzean, multiplu campion la atletism.
Al treilea complex sportiv al Constanței este „Hidrotehnica”, care se află acum în administrarea Universităţii Maritime. Aici s-a făcut tot ce s-a putut însă, sala de sport trebuie refăcută aproape din temelii, susțin reprezentanții instituției de învățământ.
Prima încercare de finanțare a fost respinsă de Guvern.
"A doua variantă de reabilitare a sălii a fost acceptată. Promisiunile pe care noi le avem de la directorul general al Companiei de Investiții, promisiuni de acum două, trei săptămâni sunt că în primul trimestru al anului 2022", a declarat prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, președintele Senatului Universității Maritime Constanța.
În ultimii cinci ani municipalitatea a tot încercat să ia bazele sportive însă, nici una nu s-a concretizat, cel puțin până acum. Autoritățile locale spun că s-au găsit soluții și că primii pași au fost deja făcuți.
"Soluția pe care noi am găsit-o în clipa de față, pe lângă dorința consiliului local de trecerea bazelor de la minister către UAT Constanța, este un prim pas. Un al doilea pas este crearea Clubului Sportiv Municipal, astfel încât UAT Constanța să creeze instrumentul de preluare a acestor baze și de a investi bani pentru sportul de masă", a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.
O altă soluție de a revigora viața sportivă a Constanței sunt banii europeni din Planul Național de Redresare si Reziliență. Însă, pentru asta trebuies scrise proiecte și aprobate de finanțatori.