Tarifele cursurilor de la Ceronav, cele mai mici din Uniunea Europeană
Ceronav, instituția care organizează cursuri pentru marinarii români, are cele mai mici tarife din Uniunea Europeană. Sunt asigurările date de reprezentanții instituției. La începutul acestui an, însă, prețurile s-au majorat. A fost prima dată în ultimii 7 ani.
Este o perioadă dificilă pentru orice domeniu de activitate. Inclusiv marinăria a fost afectată. Numeroși navigatori au fost nevoiți să rămână în izolare pe navele pe care lucrau. Activitatea s-a reluat, însă, treptat, așa cum era de așteptat. Activitatea lor nu este deloc ușoară. Pe lângă studiile de specialitate, marinarii au nevoie și de anumite cursuri pentru a naviga. Statul român a garantat de-a lungul timpului organizarea unor astfel de cursuri. Comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, în România sunt cele mai mici tarife pentru cursurile marinarilor, dau asigurări specialiștii din domeniu.
„Tarifele la cursurile organizate în această perioadă, ca întotdeauna, de altfel, sunt cele mai mici din Uniunea Europeană”, spune Ovidiu Cupșa, director general Ceronav.
La începutul acestui an, însă, tarifele pentru cursurile organizate de Ceronav s-au majorat. Este pentru prima dată după 7 ani de când au crescut prețurile, spun reprezentanții instituției.
„În momentul de față la maritim, un ofițer mecanic de exemplu, plătește în jur de 630 de euro pentru refreshment o dată la 5 ani, un ofițer de punte, în jur de 910 de euro pentru că are în plus și GMDSS-ul, iar un nebrevetat, în jur de 400 de euro pentru pachetul de refreshment o dată la 5 ani”, menționează Ovidiu Cupșa, director general Ceronav.
Pe de altă parte, și Ceronav a trebuit să adopte măsurile pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Cursurile teoretice se organizează online, iar cele practice cu respectarea normelor în vigoare. Dezinfectare, măsurarea temperaturii corporale și un număr limitat de persoane care intră în sediile instituției sunt câteva dintre acestea.