Măsuri anti-COVID, la Constanţa: restaurantele, teatrele, cinematografele, sălile de jocuri de noroc au fost închise
Obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice și trecerea învățământului exlusiv în online nu sunt singurele măsuri care au intrat de azi în vigoare în Constanța. Restaurantele nu vor mai funcționa în interior, cu mici excepții, iar activitatea sălilor de spectacole, a cinematografelor și nu numai este interzisă pentru două săptămâni.
Închise timp de două luni, redeschise, dar la jumătate din capacitate sau doar 30 la sută, restaurantele din municipiul Constanța își sistează din nou activitatea. Timp de 14 zile, în interiorul acestora nu vor mai putea intra clienți. Depășirea pragului de 3 infectări la mia de locuitori a închis, în interior, localurile de alimentație publică. Este o lovitură puternică pentru patronii din domeniu.
Lucian Tudose deține salon de evenimente, restaurant și terasă. A anulat toate nunțile și botezurile programate anul acesta, a fost nevoit să reducă numărul de mese și acum rămâne doar cu spațiul de pe terasă - și el considerabil diminuat. Pentru confortul clienților a făcut investiții, mai ales că temperaturile sunt din ce în ce mai scăzute. Lucian Tudose şi-a păstrat toți angajații. Deocamdată. Nu știe, însă, cum va gestiona situația dacă numărul de îmbolnăviri va continua să crească și restricțiile nu se vor relaxa.
Terasele pot funcționa doar până la ora 23 în această perioadă. Iar constănțenii se bucură, atât cât mai pot de ele. Pe ei nu pare să îi deranjeze restricțiile din municipiu.
„Și în Europa e aceeași situație și măsurile care s-au luat sunt bune până acum”, a declarat un constănţean.
Sunt permise, în schimb, livrările la domiciliu. Există, însă, și mici excepții când vine vorba de închiderea activității în interiorul localurilor de alimentație publică.
Restaurantele și cafenelele din pensiuni sau hoteluri vor funcționa doar pentru persoanele cazate în unitățile respective. S-a interzis și activitatea cu publicul în sălile de spectacole. Teatrul de Stat din Constanța face parte din această categorie. Din fericire, conducerea nu programase reprezentații pentru această perioadă, tocmai pentru că se aștepta la noi restricții. Directorul Teatrului a declarat că veniturile proprii ale instituției, ce proveneau din vânzarea de bilete, au scăzut în ultimele luni. Din fericire, Teatrul beneficiază de subvenții. Nu este însă şi cazul firmelor private care acum și-au oprit activitatea.
Începând de astăzi, timp de 14 zile, cinematografele din municipiul Constanța, sunt închise. Și activitatea din sălile de jocuri de noroc din oraș este interzisă din cauza numărului amre de cazuri de coronavirus.
Patronii care nu se conformează noilor restricții riscă amenzi ce pot ajunge până la 15.000 de lei.