Revoltă în rândul polițiștilor din cauza unui stimulent de risc pe care ar urma să îl primească polițiștii locali
Un proiect depus recent în Senat a creat revoltă în rândul polițiștilor. Un stimulent de risc pe care ar urma să îl primească polițiștii locali în contextul pandemiei, i-au făcut pe angajații M.A.I să ia atitudine. În cazul în care nu vor primi și ei acest spor, polițiștii naționali spun că nu vor mai interveni în misiunile care țin de COVID-19. „Să se ocupe Poliția Locală, dacă este recompensată”- spune liderul sindicaliștilor constănțeni.
Un „stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei, pe lună, pentru funcționarii publici cu funcție specifică de polițist local din cadrul Poliției Locale, și a 1.000 lei, pe lună, pentru funcționarii publici cu funcții generale și personal contractual din cadrul Poliției Locale, pe perioada stării de urgență și a stării de alertă” - asta prevede un proiect depus recent în Senat. Sunt bani pe care ar urma să îi primească polițiștii locali din întreaga țară, dacă acest proiect va fi adoptat.
Un polițist local constănțean poate câștiga, lunar, în funcție de serviciul din care face parte, și peste 5.000 de lei. Asta doar dacă ne referim la agenții care ies în stradă. Șefii din Poliția Locală ajung la un salariu mai mare, în medie de 7.000 de lei. Iar un posibil stimulent financiar de care ar putea beneficia Poliția Locală a creat nemulțumiri în rândul sindicaliștilor din Poliția
Națională.
Sindicaliștii cer Guvernului ca, în cazul în care proiectul va fi adoptat și polițiștii locali vor primi stimulet de risc, și angajații Ministerului Afacerilor Interne să primească aceleași beneficii. În caz contrar, susțin că nu se vor mai ocupa de misiunile care țin de noul coronavirus.
Premierul Ludovic Orban nu pare însă, cel puțin deocamndată, să ia în calcul o posibilă recompensare a angajaților M.A.I.: "Am reîncercat să recompensăm pe toată lumea în condițiile legii și a unei justeți pe care am considerat o în evaluarea eforului făcut de fiecare”.
Salariile polițiștilor locali sunt plătite de către administrațiile publice locale, adică de primării. Pe perioada stării de urgență, Poliția Locală a funcționat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.