28% dintre părinții care sunt plecați la muncă în străinătate sunt din județele Tulcea și Constanța. ''Pentru copiii rămaşi acasă, plecarea părintelui este resimţită ca o traumă''
28% dintre părinții care sunt plecați la muncă în altă țară sunt din Dobrogea. Mai exact, aceștia provin din județele Tulcea și Constanța. La nivel național unu din șapte copii are unul sau ambii părinți plecați. Potrivit ultimului studiu realizat de Salvaţi Copiii, peste 14% dintre acești copii sunt în evidența serviciilor publice de asistenţă socială din Dobrogea.
Aproape o treime dintre copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Est provin din judeţele Tulcea şi Constanţa. Distanța dintre părinte și copil are un impact emoțional puternic, motiv pentru care mulți dintre minori beneficiază de suport social și psihologic. De asemnea, la nivel național peste 80% dintre copiii au părinții departe de casă.
„Pentru copiii rămaşi acasă, plecarea părintelui este resimţită ca o traumă, de cele mai multe ori cea mai mare de până atunci, iar pe fondul de vulnerabilitate emoţională instalat, ei sunt mai predispuşi riscului de abandon şcolar şi de apariţie de tulburări emoţionale şi comportamentale. Este important să ne adresăm tuturor acestor aspecte”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
În aceste situații, copiii au nevoie să învețe să se adapteze la un alt stil de viață. Copilăria departe de părinți poate reprezenta o traumă pentru cel mic, ajungând ca pe viitor să se confrunte cu anumite probleme psihologice și emoționale. Mulți dintre aceștia sunt înscriși în programul de sprijin social derulat de Salvaţi Copiii România în judeţele Tulcea şi Constanţa.
„- Aproximativ 85% dintre copiii integraţi în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas,
- Peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă,
- 75% au avut evoluţii pozitive în ceea ce priveşte rezultatele şcolare,
- Peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale”, se arată în programul de sprijin social.
Prin proiectul „Măsuri integrate de prevenire a abandonului şcolar şi protecţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate”, Organizaţia Salvaţi Copiii România a derulat un proiect complex, care a vizat dezvoltarea de servicii integrate de consiliere şi suport, prin şase programe locale dezvoltate în judeţele Tulcea şi Constanţa. Acesta a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman și are o valoare de peste 4 milioane de lei, iar peste 700.000 lei sunt bani din bugetul național.