Simpozion de Ziua Națională A României, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
În 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România și a creat ceea ce acum numim România Mare. Tot atunci se decidea în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
„La 1 decembrie 1918 la Alba Iulia se realizează Unirea cea Mare, după ce 1859 sub Alexandru Ioan Cuza era Unirea cea Mică, nu-i spunem așa pentru că este mai puțin importantă, ci pentru că atunci s-a unit doar Țara Românească și Moldova prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza”, a declarat Lavinia Dumitrașcu, muzeograf.
Ziua Națională a României a fost stabilită pe data de 1 decembrie imediat după Revoluție, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Același act normativ stabilea că această zi este și o sărbătoare publică și zi liberă pentru toți angajații.
„Am venit cu cântări închinate acestei națiuni și în special pentru sărbătoarea națională a românilor”, a declarat Marian Bostan, diacon.
Pentru a marca acest moment simbolic, îmbrăcați tradițional, copiii de la grădinița „2 Pitici”, elevii de la Școala gimnazială nr. 22 „I.C.Brătianu” , cei de la Colegiul Național de Artă „Regina Maria” și Ansamblul folcloric „Cartalu” de la Școala gimnazială ,,Vulturu” au impresionat publicul printr-un omagiu artistic organizat în cadrul unui simpozion care a avut loc la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
„Am susținut un mini spectacol închinat Zilei Națioanale a României”, a declarat Marin Georgiana, educatoare.
„Avem și speach-uri, avem și programe artistice. Copiii îmbrăcați în costume populare, ei sunt cei mai puri, ei sunt cei care simt cu adevărat românește.”, a mai Lavinia Dumitrașcu, muzeograf.
S-a cântat și s-a dansat românește în semn de bucurie și recunoștință față de cei care au creat România. „Simpozionul 1 Decembrie – Ziua Națională a României. Iuliu Maniu în memoria contemporanilor” a fost organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România – filiala Constanța.