dobroge.tv

Live

Expoziția foto/video „Reminder. The Light of the South” a artistei Anca Pașa Deaconu, la Muzeul „Ion Jalea” din Constanța

20 noiembrie 2023
Publicitate

Opera lui Brâncuși și mirajul luminii sudului, au fost simbolisticele lucrărilor de artă realizate de Anca Pașa. După o lungă perioadă de muncă și bineînțeles prin talent, artista a reușit să impresioneze publicul printr-o expoziție de fotografii și video-uri care trimit la vechile religii și mitologii. Evenimentul „Reminder. The Light of the South” a fost găzduit de Muzeul „Ion Jalea” din Constanța.

Cu ocazia omagierii a 147 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, artista Anca Pașa a impresionat publicul cu o serie de fotografii, video-uri și artă grafică. Prin creațiile sale sunt dezvăluite două surse majore: „Opera lui Brâncuși”: simbolistica sferei, cu trimitere la Masa Tăcerii și motivul sărutului, dar și „Mirajul luminii sudului” specifică spațiului dobrogean.

„Este această simbolistă a sferei pe care o regăsim atât în forma Mesei Tăcerii, cât și în Sărutul sublimat din grinda Forței Sărutului”, a declarat dr. Eduard Andrei, critic și istoric de artă.

„Iată că lumina Sudului a reușit să învingă întunericul de afară”, a declarat lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan, director Muzeul „Ion Jalea” din Constanța.

Contrastul dinamic dintre alb și negru fac trimitere atât la lumină și întuneric, cât și la bine și rău. La acestea se adaugă auriul ca simbol al spiritualității.

După cum vedeți, tinerele sunt în alb negri și auriu, întruchipând acele păsări pe care Brâncuși le făcuse în Templul din Indor și apoi apare auriul ca simbol al lumii divine, așa cum în icoanele bizantine reprezentau spațiul divin”, a mai declarat dr. Eduard Andrei, critic și istoric de artă.

„Ne arată frumusețea lumii, o reinterpretează, o regândește și ne-o oferă nouă în dar”, a mai declarat lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan, director Muzeul „Ion Jalea” din Constanța.

Anca Pașa mai este preocupată și de conceptul de dualitate transpus prin mai multe perechi de gemene, ca protagoniste ale operelor sale.

„Mi-a plăcut foarte mult. Mi-au plăcut ideile de alb și negru, auriu”, spun două tinere.

Expoziția „Reminder. The Light of the South” este deschisă până pe 28 decembrie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233