dobroge.tv

Live

Se ieftinește căldura la Constanța

07 noiembrie 2023
Publicitate

Constănțenii vor plăti mai puțin la iarnă pentru căldură, dă asigurări municipalitatea. În acest sens, edilul Vergil Chițac va propune aleșilor locali scăderea prețului gigacaloriei pentru populație de la 450 de lei la 350 de lei. S-a ajuns la această decizie după ce, datorită înlocuirii rețelei termice în municipiu, se reduc pierderile și, totodată, costurile pentru energie.

1910 lei a ajuns să coste gigacaloria la Constanța, potrivit municipalității. Și asta din cauza condițiile tehnice precare ale rețelei termice. În fiecare oră, se pierdeau între 250 și 450 metri cubi de apă fierbinte. Însă, modernizările care se fac în această perioadă la sistemul de termoficare centralizat, după 50 de ani de folosință, au dus la reducerea pierderilor termice, a costurilor și creșterea eficienței energetice în întregul sistem. De aceea, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, va propune aleșilor locali scăderea prețului gigacaloriei pentru populație de la 450 de lei la 350 de lei. Calculele făcute de municipalitate arată că, odată cu această ieftinere, chiar se vor economisi bani la bugetul local. Mai exact, peste 40 de milioane de lei.

„Coroborat și cu eliminarea consistentă a pierderilor din rețea și cu scăderea numărului intervențiilor, ne așteptăm la o ieftinire deloc neglijabilă a căldurii în această iarnă pentru constănțeni. În ciuda disconfortului și a nervilor de moment, vom merge în continuare pe drumul acesta, pentru că, după cum vedem, este cel corect!”, spune primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac

Înlocuirea conductelor vechi de jumătate de secol din sistemul de termoficare a început în vara anului trecut.

Prima etapă, care vizează reabilitarea și modernizarea a 21,605 km tronsoane de rețea termică din magistrala I (Bld. 1 Mai și Bld. Alexandru Lăpușneanu) și breteaua de legătură între cele două magistrale, a fost finalizată. Valoarea proiectului este de aproximativ 115 milioane de lei, dintre care 97 milioane sunt fonduri eligibile.

„Etapa a II-a vizează reabilitarea tronsoanelor de rețea termică primară din magistrala II de termoficare, ce însumează 12,7 km de traseu (25,43 km conducte). Pornim de la CET – Str. Cumpenei, Dezrobirii, Soveja și străzile adiacente, zona Tomis Nord. Valoarea proiectului este de aproximativ 116 milioane de lei, dintre care 97,8 milioane sunt fonduri eligibile. Procentul realizat în acest moment este de 25.07%, respectiv 3.020 km”, anunță municipalitatea constănțeană.

Mai sunt alte două etape. Cea de a treia, realizată în proporție de 61%, vizează zona centrală a orașului și urmează să fie reabilitați 4,03 km traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de rețea termică primară și 3,02 km traseu de conducte secundare pentru 11 puncte termice. Valoarea proiectului este de aproximativ 52 milioane de lei, dintre care 43 de milioane de lei sun fonduri nerambursabile. Ultima etapă are ca obiectiv general reabilitarea unor rețele/ramuri termice secundare aferente a 12 puncte termice în lungime de aproximativ 23 km. În acest caz, Primăria Constanța evaluează ofertele depuse pentru proiectarea și execuția lucrărilor .

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233