dobroge.tv

Live

Taxa la creșă, cât un salariu. Constanța, pe locul opt într-un top al celor mai mari costuri la grădinițele și creșele private din țară

03 noiembrie 2023
Publicitate

Tot mai scump, la creșele și grădinițele private din Constanța. Orașul nostru se situează pe locul opt într-un top 10 al celor mai mari costuri la grădinițele și creșele private din țară. Mulți dintre părinți au fost nevoiți să aleagă un sistem privat din lipsa locurilor la cel de stat, preț de câteva luni, până ce una dintre instituțiile dorite și-ar fi eliberat un loc.

Locurile la creșele sau grădinițele de stat sunt limitate, iar bătălia pe un loc este cât se poate de strânsă. Cei care nu au reușit să își înscrie copilul la o creșă de stat au fost nevoiți să aleagă sistemul privat. În cazul acesta a fost și Alexandra, o tânără mamă cea trebuit să își înscrie fetița la o creșă privată din lipsă de locuri la stat.

„Am ales să o dăm la creșă privată pentru că trebuia să mă întorc la muncă, iar la stat nu am găsit loc. Acasă nu aveam cu cine să o lăsăm, deci n-am avut de ales. Ulterior, am decis să rămână și la grădiniță pentru a nu îi schimba mediul cu care se obișnuise”, a declarat Alexandra, mămică.

Alexandra plătește lunar taxa de 1.600 de lei, sumă în care este inclus meniul zilnic.

„Mi se pare o sumă puțin cam mare pentru salariile din Constanța, însă știu că sunt grădinițe care percep taxe și mai mari”, a mai declarat Alexandra, mămică.

Alți părinți constănțeni i-au mutat pe cei mici din sistemul privat, la cel de stat, imediat ce au găsit un loc disponibil, motivul principal fiind tariful mare pe care trebuie să îl achite lunar. Povara pare abia atunci când părinții au doi sau mai mulți copii, iar sumele cerute depășesc salariul lunar al părinților.

„L-am dat la o creșă privată pentru că nu am avut altă posibilitate pentru vreo două luni aproximativ, într-adevăr, acolo s-a văzut, costurile au fost mari. Dar, din punct de vedere al tratamentului asupra copilului, nu ni s-a părut că ne oferă ceva extraordinar”, spune un constănțean.

Constănțeancă: L-am avut și la grădiniță privată, prețuri sunt destul mari sincer.

Reporter: Cât plăteați acolo?

Constănțeancă: În jur de 2.000 de lei pe lună.

Reporter: De ce l-ați mutat la stat?

Constănțeancă: Sincer prețul și consider că și noi am fost la grădinițele de stat, deci și copiii noștri pot urma grădinițele de stat.

Orașul nostru ocupă locul opt, în top zece al celor mai scumpe creșe și grădinițe din țară, confirmă studiile. Costul mediu lunar este de 1750 de lei, pentru un salariu mediu net de aproximativ 3.900 de lei pe lună. În vârful clasamentului se află Cluj Napoca, cu un tarif de 2.270 de lei și capitala cu 2.200 de lei de copil. În ciuda prețurilor, sistemul privat este și el aglomerat.

Noi la momentul acesta mai avem așa câte un loc răsleț la unele grupe”, a declarat directorul unei grădinițe private.

Iar la stat, așa cum și părinții constănțeni au văzut de-a lungul timpului, este un adevărat noroc să prinzi loc.

„Solicitările pentru înscrieri au fost numeroase. Înscrierile s-au făcut conform legii, cu număr maxim la grupă de 20 de copii. Și prin acordul Inspectoratului Școlar au fost admiși încă trei copii la grupă, deci numărul total este de 23 de copii la grupă”, a declarat Tania Dumitrescu, director grădiniță de stat.

Taxa pentru masă zilnică la creșele și grădinițele de stat este între 200 și 500 de lei, în funcție de meniul ales.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233