dobroge.tv

Live

Am trecut la ora de iarnă. Cum ne afectează acest lucru organismul și ce recomandări au specialiștii

30 octombrie 2023
Publicitate

România a trecut la ora de iarnă, în acest weekend. Ceasurile s-au dat înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar ziua de 29 octombrie a avut 25 de ore. Specialiștii ne recomandă să fim atenți la semnalele pe care organismul ni le transmite, în această perioadă. Este posibil să ne simțim obosiți și mai epuizați decât de obicei. Psihologii vin cu o serie de recomandări.

Duminică, ziua a avut 25 de ore în loc de 24, iar ceasul a trecut la ora de iarnă. Trecem de două ori pe an prin aceste schimbări în România, în lunile martie și octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie.

România a trecut la ora oficială de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 4:00 a devenit ora 3:00, ceea ce a făcut ca ziua de 29 octombrie să fie cea mai lungă din acest an, a transmis Maria Mîner, reporter Dobrogea TV.

Câștigăm, teoretic, o oră de somn. Specialiștii trag însă, un semnal de alarmă pentru cei care vor sesiza schimbări la nivel fizic și psihic. Atunci când se schimbă ora poate crește tulburarea afectivă sezonieră, un tip de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor și lumina zilei în scădere.

„Trecerea la ora de iarnă înseamnă expunerea la lumina naturală a zilei mai puțin timp, iar asta poate afecta atât starea de sănătate a oamenilor cât și starea psihică. Ne este foarte greu să adormim seara devreme și asta poate aduce modificări, vom avea pe timpul zilei stări de somnolență, vom fi irascibili, vom avea vertijuri. Mai mult decât atât, faptul că ne odihnim mai puțin, până când ne adaptăm, asta poate duce la scăderea performanței”, a declarat Elena Stambuli, psiholog.

Cei mai predispuși rămân copiii, bătrânii și persoanele cu boli cronice. Pentru a evita potențialele problemele sunt recomandate exercițiile fizice, petrecerea timpului afară dimineața și terapia cu lumină. De asemenea, timpul petrecut cât mai puțin la lumina artificială ne tine departe de migrene.

„Este bine să ne obișnuim să adormim seara la aceeași oră, dacă se poate, în jurul orei 22:00 și să ne trezim în fiecare dimineață la aceeași oră, astfel încât să obișnuim organismul cu o rutină. Funcționăm bine dacă avem o rutină”, a mai declarat Elena Stambuli, psiholog.

Constănțenii spun că au trecut mai ușor peste aceste schimbări datorită temperaturilor ridicate, care le-au permis să iasă mai des la plimbare.

„Se întunecă mai devreme, nu prea ne place ora de iarnă, dar nu avem încotro”, spune o constănțeancă.

Constănțean: Temperaturile sunt puțin ciudate, trecerea, nu..este an de an la fel.

Reporter: S-a schimbat programul odată cu ora?

Constănțean: Încă nu, doar ce a fost trecerea, vedem.

***

Reporter: Bănuiesc că la ultimele ore nu mai este la fel.

Elevă: Da, nu mai pot să învăț bine.

În acest moment 70 de țări au acest sistem, iar Uniunea Europeană a adoptat schimbarea orei în anul 1980. Ora de iarnă este considerată însă ora standard, ora naturală, de aceea se numește și timp legal român.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233