dobroge.tv

Live

Cărți ilustrate despre eroi și eroine rrome

23 octombrie 2023
Publicitate

70% dintre profesori spun că elevii lor de etnie romă nu-şi declară identitatea. Principalele motive sunt teama de discriminare şi ruşinea. Asta arată rezultatele unei cercetări online realizate de Asociaţia „Cu Alte Cuvinte”. Și pentru că vor ca și copiii rromi să fie mândri de etnia lor, asociația a lansat prima ediție de poveşti ilustrate bilingve despre patru personalităţi rrome din prezent numită „Bare Rroma”.

Asociaţia „Cu Alte Cuvinte” a realizat sondajul „Mărturii de la catedră: Eroii romi în viaţa copiilor” în rândul a 200 de profesori care predau în şcoli din medii dezavantajate. Peste 95% dintre aceştia au afirmat că au şi elevi rromi la clasă. Scopul a fost de evaluare a percepţiilor acestor profesori privitor la nevoia de cărţi şi alte materiale didactice care să promoveze personaje rome sau din alte grupuri minoritare într-un mod pozitiv.

„87% din profesori au afirmat că educaţia pentru înţelegerea şi acceptarea diversităţii trebuie să înceapă de la grădiniţă. Totodată, 75% au spus că este important ca şi copiii nerromi să înveţe despre cultura rromilor în spaţiul şcolar. Întrebaţi în ce măsură consideră că elevii lor rromi evită să-şi declare identitatea etnică, doar 30% dintre ei au spus despre cei din clasele lor că nu au nicio problemă în a-şi exprima identitatea etnică”, arată datele studiului.

Părerile profesorilor sunt împărţite referitor la cauze: în timp ce o treime spun că ar putea fi din cauza ruşinii sau temei de discriminare, restul spun că nu sunt conştienţi de identitatea lor etnică. În urma acestor rezultate Asociaţia „Cu Alte Cuvinte” a lansat „Bare Rroma”, o serie de cărţi ilustrate despre eroi şi eroine rrome din lumea actuală.

„Comunitatea rromă are multe poveşti de spus. Tocmai de aceea ne dorim să continuăm acest proiect cu alte serii de cărţi ilustrate cu eroine şi eroi rromi - pentru a inspira noi generaţii de copii să descopere modele din comunitatea romă la grădiniţă şi la scoală. Ne dorim ca toţi copiii rromi să crească cu mândria de a fi rromi şi cu firescul de a-şi afirma identitatea”, a declarat Minodora Cerin, manager de proiecte în cadrul Asociaţiei „Cu Alte Cuvinte”.

4.300 de cărţi vor fi distribuite, în luna octombrie, în şcoli, biblioteci şi centre comunitare din ţară. Cele patru cărţi ale seriei „Bare Rroma” sunt scrise de tineri rromi şi ilustrează poveştile unor personalităţi rrome actuale precum Connect-R şi actorul Sorin Sandu.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233