Junior Pastry Chef, la Constanța: elevi și cadre didactice de la mai multe unități din învățământul profesional și-au prezentat măiestria și preparatele delicioase
An de an, în fiecare sezon estival, patronii de pe litoral sunt într-o continuă căutare de angajați. Cum la noi personalul calificat se găsește foarte greu, reprezentanții HoReCa sunt nevoiți în cele mai multe cazuri să caute forță de muncă în străinătate. Acest lucru s-ar putea schimba în viitor, iar un prim pas a fost făcut astăzi în Constanța. Cel puțin când vine vorba bucătari, brutari sau patiseri, agenții economici au pe ce se baza. Elevi și cadre didactice de la mai multe unități din învățământul profesional și-au prezentat măiestria și preparatele delicioase.
„Am muncit trei zile pentru a face aceste prăjituri”, spune o tânără.
Un centru comercial din oraș a fost împânzit astăzi de mirosuri apetisante și bunătăți dulci pregătite de elevii celor opt unități din învățământul profesional și învățământul profesional în sistem dual. Munca tuturor a fost mai mult decât intensă. Cel mai important, au avut un ingredient secret.
„S-a lucrat foarte mult. Toate produsele s-au realizat cu multa dragoste. În învățământul profesional din cadrul liceelor tehnologice se muncește foarte mult și întotdeauna se caută să se realizeze preparate dintre cele mai bune și cele mai gustoase”, a declarat prof. Semra Curtomer.
Cei care au degustat preparatele copiilor au fost mai mult decât încântați.
„Arată perfect, super. Nici nu zici că sunt făcute de copii. Zici că sunt în laboratoare”, spune un constănțean.
„Este de un 9, deoarece este dulce, nu este uscat și simți zahărul de pe el”, spune un tânăr.
Prima ediție a evenimentului Junior Pastry Chef a strâns aproximativ 80 de elevi din cele opt centre de învățământ din județ. În urma jurizării, concursul i-a desemnat pe toți câștigători.
„Este un prim eveniment dintr-o lungă serie, un eveniment prin care vrem să popularizăm învățământul profesional și tehnic, prin care ne dorim să dăm gust acestei inclinații către zona mai puțin aleasă, dar extrem de consistentă”, a declarat prof Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța.
Evenimentul a avut drept scop creșterea gradului de vizibilitate al învățământului profesional în rândul populației, dar și al agenților economici, care mereu sunt în căutare de forță de muncă. Totodată, s-a urmărit și creșterea interesului față de acest tip de învățământ.
„Mă bucur că am reușit astăzi să unim opt unități de învățământ din tot județul, specialitățile principale sunt bucătar, cofetar, patiser, după cum vedeți și dumneavoastră au făcut niște produse extraordinar de gustoase”, a declarat Tiberiu Cojan, organizator Asociația Youth Development and Evolution Association.
În județul Constanța sunt peste 12 clase de învățământ dual. Elevii înscriși pot beneficia de practică, dar și de burse oferite de către agenții economici.