dobroge.tv

Live

Diferențele de temperatură, un pericol pentru sănătate: „Variațiile sunt foarte bruște și afectează mai mult copiii, bătrânii sau persoanele cu boli cronice” - recomandările specialiștilor

16 octombrie 2023
Publicitate

Diferențele de temperatură se resimt din ce în ce mai puternic la malul mării. Afectați de gradele care scad și cresc considerabil, la interval scurt de timp se declară și constănțenii. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că variațiile de temperatură ne pot influența atât starea de spirit, cât și sănătatea.

„Prea brusc și parcă mi-e și mai rece. Caut întotdeauna să vad cum este afară ca să știu ce ar fi bine să pun pe mine”, spune o constănțeancă.

După un weekend cu vreme de primăvară, de luni, constănțenii au scos gecile de la naftalină. Deviațiile de temperatură sunt din ce în ce mai dese toamna aceasta, fapt care ne poate influența starea de sănătate. Dacă dimineața plecăm cu paltonul de iarnă la muncă, la prânz, ținuta aleasă categoric nu va mai corespunde.

„Ne luăm haina pe noi dimineața și când se încălzește o punem pe mână”, spune o constănțeancă.

Cei care mai aveau măști rămase din perioada pandemiei, continuă să le folosească. Nu că le-ar mai fi frică de Covid, însă țin și de cald, spun constănțenii.

Constănțeancă: A venit frigul..

Reporter: Cum vă protejați?

Constănțeancă: Cu Molekin Imuno.

Reporter: Masca tot pentru frig o țineți?

Constănțeancă: Da.

„Nu-i normal, dar s-a schimbat clima”, spune un constănțean.

Este dovedit faptul că vremea ne influențează starea de spirit. Devenim mai apatici, nu avem la fel de multă energie și tindem să ne simțim mai supărați. Psihologii ne recomandă să ne expunem la lumină naturală, să păstrăm contactul cu cei dragi și să facem mișcare zilnic. Astfel, ne vom acomoda mult mai ușor la schimbările climatice.

„Organismul este obligat să suporte un șoc termic, pentru că variațiile sunt foarte bruște și afectează mai mult copiii, bătrânii sau persoanele cu boli cronice. Ceea ce trebuie să știe oamenii este faptul că este o perioadă trecătoare, cam în 14 zile organismul se adaptează la noile temperaturi și să păstreze o rutină”, a declarat Elena Stambuli, psiholog.

Nu doar starea psihică ne este afectată de schimbările climatice, ci și sănătatea. În această perioadă, constănțenii trec tot mai des pragul cabinetelor medicilor de familie. Principala cauză pentru care răcim este vestimentația nepotrivită, fie că ne îmbrăcăm prea gros de teamă că ne va fi frig, fie că alegem încă articolele de vară.

„Să ne îmbrăcăm adecvat temperaturii, dacă ieri eram în tricou, astăzi sunt cu geacă și bocanci eventual”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

Predomină răcelile sezoniere, spun specialiștii, și simptome generale, indiferent de vârstă. Medicii recomandă să nu ne panicăm la primele semne, care pot fi tratate și acasă.

„La primele simptome ale răcelii încercăm să luăm simptomatice. Le curge nasul copiilor, le suflăm nasul sau aspirăm, dacă este înfundat există picături”, a mai declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

Toamna va rămâne indecisă și în următoarea perioadă, spun meteorologii. Vremea va alterna în continuare, de la cald la frig, iar finalurile de săptămână vor rămâne călduroase.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233