dobroge.tv

Live

Au început pregătirile de iarnă în Mamaia și Eforie Nord. ''Înainte de a începe montarea panourilor facem o igienizare completă și după aceea montăm gardurile de stuf''

13 octombrie 2023
Publicitate

Au început pregătirile de iarnă în stațiunea Mamaia și Eforie Nord. În aceste zile, se instalează gardurile de protecție din stuf în toate zonele vulnerabile. Acestea au menirea, ca în cazul în care este vânt puternic, să împiedice nisipul să ajungă pe faleză. Lucrările vor continua pe tot parcursul acestei luni și pe celelalte plaje din stațiunile de pe litoralul românesc.

Ca în fiecare an, odată cu închiderea sezonului estival, pentru conservarea plajelor, dar și pentru a proteja nisipul de vânturile puternice, angajații Administrației Bazinale de Apă „Dobogrea-Litoral” au început să monteze panourile speciale de de stuf în stațiunile de pe litoralul românesc.

“Am început pregătirea litoralului pentru iarnă. Înainte de a începe montarea panourilor facem o igienizare completă și după aceea montăm gardurile de stuf. Am început cu Mamaia. Am plantat în jur de 1 kilometru jumătate de gard de stuf”, a spus dr. ing. Hristu UZUN, director ABADL.

Aceste panouri nu numai că împiedică nisipul să fie spulberat, dar și susțin biodiversitatea locală, oferind un adăpost important pentru diversele specii de plante și viețuitoare care fac parte din ecosistem. Mai mult, specialiștii spun că astfel încearcă să stopeze eroziunea eoliană.

“Procesul se numește deflație, această eroziune prin vânt realizată de vânt. În principal ea se desfășoară în sezonul rece. Este un transport sedimentar consistent în anumite zone. Îl întâlnim foarte mult și în nordul litoralul, în zona rezervației Biosferei Delta Dunării, tărmul mării și în sudul litoralului unde sunt aceste plaje turistice”, a spus dr. Răzvan MATEESCU, cercetător Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța.

Perdelele din stuf sunt montate la capătul zonelor cu nisip și au rolul de a funcționa ca o barieră atunci când vântul suflă dinspre mare spre uscat.

Lucările de montare a panourilor de stuf pe plajele de pe litoral vor continua până la sfârșitul lunii. Momentan, acestea au fost puse în stațiunile Mamaia, Costinești și Eforie, precum și în orașul Constanța. Acestea au fost montate în urma studiului și proiectului realizat de Institutul Național de Cercetări Marine „Grigore Antipa”, intitulat „Protejarea depozitelor de nisip ale plajei emerse contra acțiunii directe a vântului în sezonul rece”.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233