dobroge.tv

Live

Simpozion internațional la Muzeul de Istorie și Argeologie din Constanța. ''Evenimentul este prilejuit de împlinirea de 100 de ani de republică modernă, turcă-modernă''

12 octombrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Simpozionul Internațional „Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă” a început astăzi la Muzeul de Istorie și Argeologie din Constanța. Evenimentul marchează împlinirea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia și de la stabilirea relațiilor diplomatice moderne între noua entitate statală și statul român. Invitat de onoare a fost ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti.

Lucrările înscrise în cadrul Simpozionului Internațional „Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă” vor aborda o paletă largă de teme legate de istoria Imperiului Otoman și a relațiilor cu Țările Române, Războiul ruso-româno-turc din perioada 1877-1878; Integrarea Dobrogei în granițele statului român; Moștenirea culturală otomană în spațiul românesc și în spațiul balcanic în general, Relațiile româno-turce în perioada secolelor XIX-XX, etc.

“Evenimentul este prilejuit de împlinirea de 100 de ani de republică modernă, turcă-modernă. Având în vedere tradițiile acestui pământ, comunitatea turcă care trăiește aici, faptul că acest teritoriu a făcut parte timp de sute de ani din Imperiul Otoman a venit cumva de la sine ideea acestui proiect. Toate comunicările extinse vor fi publicate într-un volum de conferință pe care sperăm să-l avem gata la sfârșitul lunii noiembrie”, a spus Aurel MOTOTOLEA, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În cadrul evenimentului a fost lansat și volumul Dobrogea otomană în documente (1420-1878). De asemenea, au avut loc și mai multe expoziții tematice. Printre aceste se numără „Dobrogea otomană reflectată în documente și artefacte de epocă” și „Adakale trăiește!”.

“Este o expoziție de suflet și din start pot să vă spun că nu a fost greu de realizat. Este o expoziție dedicată memoriei insulei Adakale. Este dedicată ideii de a vedea cum trăiește în sufletul lor această insulă. De multe ori avem tendința să considerăm că insula a dispărut și s-a încheiat povestea ei, dar de fapt ea continuă să existe în inimile celor care s-au născut pe insula”, a spus conf. univ. Mursin VANARACHE, profesor Facultatea de Istorie, Universitatea București.

“Am pus la dispoziția publicului vizitator, 49 de piese foarte variate începând cu piese legate de armament, vase ceramice, sticlărie, dar și foarte multe podoabe care reflectă această moștenire culturală otomană în Dobrogea. Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul acestei luni”, a spus Delia CORNEA, muzeograf și cercetător MINAC.

De asemenea, au fost lansate și mai multe volume. De asemenea, s-a vorbit și despre volumul „Strigătul deznădăjduit al unui popor înlănțuit. Jalea unei națiuni în lanțuri. Banat - Timoc – Macedonia, dedicat regretatului prof. dr. Virgil Coman. Lucrarea tratează problema minorității române de la sud de Dunăre, un volum bilingv tradus din limbile franceză și engleză.

“Sunt dovezi clare că odată cu destrămarea, sunt documente din ani `20, deci în declinul și destrămarea Imperiului Austro-Ungar, se vede clar că anumiți cetățeni ai fostului imperiu, erau unii supuși, dar să nu uităm un lucru: „erau supuși porții, dar totuși cetățeni ai imperiului Otoman”, a spus dr. Robert STĂNCIUGEL, membru S.C.M.D. și istoric.

Invitat special a fost ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti.

Simpozionul va cuprinde două zile de comunicări. În ultima zi invitații vor participa la o vizită de studiu la Babadag și Tulcea. Întregul eveniment face parte din Proiectul cultural Interferențe culturale româno-turce în Dobrogea. Acesta a fost realizat cu co-finanțare nerambursabilă a Administrației Fondului Cultural Național.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233