Copiii și părinții au profitat de ziua liberă și au ieșit la plimbare. Psihologii ne recomandă să petrecem cât mai mult timp cu cei mici și să-i implicăm în activitățile noastre
Este liber, dar ce facem cu copiii? Este întrebarea pe care mulți părinți și-o pun. Nu toți au posibilitatea să-și ia și ei liber de la serviciu, așa că de multe ori, cei mai mici ajung în grija bunicilor. Au fost însă și adulți care locul de muncă le-a permis ca astăzi să facă diverse activități cu copiii lor. Și psihologii spun că Ziua Educației este mai mult decât un liber. Ba mai mult, aceasta trebuie petrecută alături de familie.
Părinții care au reușit să-și ia liber de la muncă au profitat la maximum de această zi. De pildă, faleza Cazionului a fost plină de mămici, tătici și bunici dornici să îi înveselească pe cei mici. Acolo le-am găsit și noi pe Daria și mama ei. Nu sunt din Constanța. Au venit la mare din București special pentru a petrece o zi mamă-fiică. Iar activitățile pe care le vor face amândouă au fost stabilite încă de acasă.
„Ne bucurăm foarte mult că am ajuns aici, la Constanța, suntem din Republica Moldova, dar locuim la București. Am ajuns în ziua aceasta, într-adevăr este o zi foarte frumoasă, sper ca timpul să țină cu noi și să îi distrăm pe copii la maximum”, spune o mămică.
Reporter: Unde vei merge astăzi?
Daria: Astăzi voi merge la delfinariu.
Reporter: Este pentru mina oară când vezi marea?
Daria: Daa.
Și constănțenii au profitat din plin de această zi. Fie că au ieșit cu bunicul, fratele mai mare sau părinții, copiii au marcat Ziua Educației după placul fiecăruia.
De Ziua Educației și soarele a ținut cu cei mici. Părinții au ales să îi scoată pe copii în ziua liberă la malul mării, dar și în centrul istoric al orașului, transmite Maria Mîner, reporter Dobrogea TV.
„Mergem la delfinariu, ne plimbăm puțin pe plajă”, spune o mămică.
„O să mergem puțin pe plajă, mâncăm și cam atât. Un bun prilej de a mai petrece timp cu părinții”, spune un tătic.
„Mă plimb, mă duc la plajă și la delfinariu”, spune un băiețel.
Specialiștii sunt de părere că timpul petrecut alături de copii este un factor important în procesul de dezvoltare. Psihologii ne sfătuiesc să facem temele împreună cu cei mici, să gătim alături de ei ori să-i implicăm în activitățile celor mari.
„O zi deosebit de importantă mai ales pentru cadrele didactice, dar și pentru adulții care ar putea să-și amintească de perioada petrecută în școală. Având în vedere că este zi liberă și că este toamnă, iar toamna este un anotimp destul de generos în evenimente, și mai ales că locuim într-un oraș destul de mare, iată că am putea să ducem copiii la un spectacol, la teatru, la un eveniment cultural, pentru că este o formă prin care putem completa dezvoltarea educațională a copilului”, a declarat Elena Stambuli, psiholog.
Timpul petrecut în familie construieşte temelia relaţiei cu părinţii. Legătura dintre membrii unei familii vine din calitatea timpului pe care părinții și copiii îl petrec împreună şi aprecierea pe care şi-o arată unul altuia.
„Copiii învață tot timpul. Învățarea nu înseamnă doar învățare formală, ci și nonformală. Așadar, dacă alegem să jucăm un joc cu copilul nostru, el poate învăța și din acest lucru, pentru că un joc presupune reguli, presupune limite și atunci copilul învață că este bine să respecte aceste reguli. Deci, putem ajuta copilul să învețe nonformal prin joacă. Chiar și dacă îl ducem într-un parc sau la un loc de joacă”, a mai declarat Elena Stambuli, psiholog.
Elevii vor avea o săptămână de vacanță, din 28 octombrie, atunci când se va încheia primul modul de învățare.