Ajutor financiar pentru turism: bani guvernamentali nerambursabili
A început înscrierea pentru granturile de capital de lucru - bani guvernamentali nerambursabili pentru intreprinderi mici si mijlocii. 7.000 de firme s-au înscris la 10 minute de la lansarea aplicaţiei. Printre ele și Agențiile de Turism, puternic lovite de pandemie, care acuza Guvernul de lipsa sprijinului real. Afaceriștii din turism au transmis cinci propuneri cruciale pentru supraviețuire, între care și prelungirea voucherelor de vacanţă către bugetari încă cinci ani de acum înainte.
Mai mult de 13.000 de companii au aplicat pentru granturile de capital de lucru în valoare de până la 150.000 de euro, în primele 30 de minute de la deschiderea aplicaţiilor pe platforma pusă la dispoziţie de Ministerul Economiei. Agențiile de Turism sunt printre primele înscrise în cursa banilor nerambursabili deoarece e singura sursă de finanțare care le-a rămas.
„A fost o luptă incredibilă pe un click, la secundă, astfel încât să nu fii scos din aplicație, să nu te scoată programul pentru că nu ai încărcat corect semnătura electronică. Este o cursă sub mare presiune și-n condiții de foarte mult stres”, spune Corina Martin, agent de turism.
Operatorii din turism cer Guvernului o schemă de ajutor de stat pentru Agenţiile de Turism, constând în oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate în anul 2019 precum şi reducerea cotei de TVA începând cu 1 ianuarie 2021.
„O reducere a TVA-ului începând cu 1 ianuarie la 5% și pentru Agențiile de Turism ar fi un lucru bun. De asemenea, granturile care se acordă să fie specific pentru turism, să fie acordate facilități, pentru că este un sector foarte grav afectat”, menționează Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT Sud-Est.
În acest moment, nicio bancă nu creditează Agențiile de Turism pentru că riscul de încetarea a activității anul viitor, este imens. În plus, ajutorul guvernamental pentru firmele mici a fost direcționat spre achitarea facturilor restante, nu şi a celor curente sau viitoare. Iar banii încasați anul acesta în turism, au fost la cotele cele mai mici.
„Am avut foarte multe solicitări din partea agențiilor de a putea reprograma sau de a putea anula anumite sejururi. La început, în perioada de stare de urgență când oamenii au anulat sejururile, poate chiar fără motive întemeiate", spune Elena Oprea, hotelier
„Multe dintre agențiile noastre nu au putut de exemplu să aplice măsura șomajului tehnic. Noi nu puteam să ne trimitem toți oamenii, tot personalul în șomaj tehnic câtă vreme aveam sejururi în derulare", spune Corina Martin, agent de turism.
Operatorii din turism se uită la modelul adoptat de multe alte state din cadrul Uniunii Europene, care au gândit scheme de ajutor dedicate agenţiilor de turism, pentru evitarea pierderii a zeci de mii de locuri de muncă.
„Trebuie prelungit acel celebru program de muncă parțială, kurzarbeit-ul care poate fi aplicat la Agențiile de Turism. Nu se mai vinde early booking, doar pe last-minute și doar cei care au nevoie neapărat să călătorească mai vin în Agențiile de Turism, sau cei cu tichetele de vacanță”, declară Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT Sud-Est.
Agențiile de Turism mai solicită și garantarea voucherelor de valoare emise pentru călătoriile anulate din cauza restricţiilor impuse de pandemie.