dobroge.tv

Live

Salvamarii au încheiat sezonul. 21 de oameni au murit înecaţi: ''A fost foarte solicitant și foarte greu de executat această meserie''

02 octombrie 2023
Publicitate

Sfârșit de sezon pentru salvamarii constănțeni. După o vară plină de provocări la malul mării, odată cu instalarea lunii octombrie, echipajele de salvamari și-au încheiat activitatea. O vară atipică, spun aceștia, caracterizată de mare agitată și conflicte violente cu turiștii, care nu au înțeles că scăldatul este interzis pe vreme rea.

Scene violente iscate între turiști și salvamari au fost doar o parte dintre provocările de care s-au lovit salvamarii în sezonului estival care tocmai a trecut. Vremea a fost extrem de capricioasă, iar zilele cu vânt puternic, curenți periculoși și valuri înalte nu au fost puține.

“Anul acesta vântul a bătut foarte foarte des față de alți ani, temperaturile au fost ridicate, ne-a îngreunat, să spun așa, pentru cei care au fost salvamari în primul an și a fost foarte solicitant și foarte greu de executat această meserie”, a spus Gabi CULEA, coordonator salvamari Constanța – Mamaia.

Peste 60 de turiști au fost în pericol de înec în sezonul ce tocmai s-a încheiat. Dintre aceștia, 21 nu au mai putut fi salvați, în ciuda manevrelor de resucitare. Șase turiști intrați în valurile agitate ale mării au murit doar într-o singură zi, la Mamaia și Venus.

“Da, față de anul trecut când nu am avut niciun caz de înec, am avut și situații în care nu am putut face nimic, turiștii trebuie să respecte reguli de comportament la îmbăiere, la plajă, nu trebuie să fie într-o situație în care din nefericire să nu poți face nimic”, a spus Gabi CULEA, coordonator salvamari Constanța – Mamaia.

Activitatea salvamarilor pe plajă se încheie luni și va fi reluată pe data de 1 mai, odată cu debutul următorului sezon estival. Salmarii atrag atenția celor care vor mai veni pe litoral să profite de ultimele zile cu vreme frumoasă, să fie prudenți și să nu se aventureze în valuri, chiar dacă apa este încă potrivită pentru îmbăiere, iar vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă.

“Și în continuare în următoarele 4 – 5 zile temperaturile vor fi mai ridicate decât ceea ce ar trebui să avem la această oră, Pe litoral ar trebui să avem 20-21 pe timpul zilei, 12-13 noaptea, noi înregistrăm, pe parcursul zilei,să ajungem la 25/26 de grade ziua, iar noaptea undeva la 18-19 grade”, a spus Mia Mirabela STAMATE, şef Serviciul Prognoze din cadrul Centrului Regional Dobrogea .

Și marea va rămâne caldă, însă vântul va ridica valuri mari, așa că înotul va fi interzis.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233