dobroge.tv

Live

Ambrozia, un chin pentru mulți constănțeni. Proprietarii care nu își curăță terenurile de această plantă, riscă amenzi de până la 20.000 de lei - Primăria a emis 30 de somații

29 septembrie 2023
Publicitate

Zeci de proprietari ale terenurile invadate de ambrozie au fost somați de către autoritățile locale. Planta reprezintă un real pericol și le poate provoca constănțenilor sensibili crize de strănut, ochi roșii și chiar șoc anafilactic. Toamna este sezonul ambroziei, iar medicii le recomandă oamenilor să-și ia toate măsurile de prevenție necesare. Mai mult, există și o lege care-i obligă pe proprietarii de terenuri să-și taie buruienile. Cine nu respectă măsurile impuse de către autorități riscă amenzi de până la 20.000 de lei.

August și septembrie sunt luni de vârf pentru ambrozie. Această plantă provoacă alergii severe pentru persoanele sensibile. Acum ne aflăm în punctul maxim de răspândire a polenului și, cum vremea nu se va răci prea curând, neplăcerile provocate ar mai putea persista chiar și o lună. Constănțenii au obligația de a-și curăța proprietățile de buruieni. Primăria a luat măsuri în această privință, iar în acest sezon au fost emise deja 30 de somații. Printre zonele vizate se numără și câteva terenuri din inima orașului.

„În urma verificării și identificării terenurilor infestate cu ambrozie, reprezentanții Primăriei Constanța au emis 30 de somații. Din fericire, cei mai mulți dintre proprietari s-au conformat și au aplicat măsurile necesare pentru combaterea ambroziei. Au fost aplicate doar două avertismente. Ulterior, dacă nu se vor conforma avertismentelor primite, cei doi vor fi sancționați, conform legii 62/2018”, a declarat Luminița Lare, purtător de cuvânt Primăria Constanța.

Ambrozia este o plantă originară din sudul Americii care s-a extins și la noi, iar cazurile de alergii provocate de aceasta sunt din ce în ce mai multe. Planta crește chiar și în grădinile constănțenilor, neștiutori însă că ambrozia le-ar putea provoca alergii grave.

„Dacă este din aia.. îmi dau seama despre ce e vorba că îmi crește și pe aici”, spune un constănțean.

„Am auzit și este o iarbă periculoasă care trebuie stârpită”, spune o constănțeancă.

„ Pe la televizor am auzit, dar în rest, nu știu nici care este”, spune un constănțean.

Din nefericire pentru cei mai sensibili, această plantă se răspândește extrem de repede. Alergologii recomandă să ne programăm la consult încă de la primele semne sesizate, pentru a nu ne agrava starea de sănătate.

Ca și multe alte localități din țară, nici Constanța nu duce lipsa de ambrozie. Toamna este sezonul preferat al acestor plante, iar pentru cei alergici, polenul se resimte cel mai tare dimineața, transmite Maria Mîner, reporter Dobrogea TV.

Buruiana, al cărei polen este un alergen extrem de puternic, nu ține cont de vârstă. Alergiile pot apărea atât la copii, cât și la bătrâni, iar complicațiile apar în funcție de sensibilitatea fiecăruia. Planta mai este cunoscută și sub denumirea de iarba de paragină.

„Pe malul mării, la Constanța au fost cazuri în care erau tufișuri întregi de ambrozie, au fost în mare parte eliminate și continuă să existe. O vreme ca asta permite polenizarea, iar polenul ambroziei este alergogen. Este un produs organic care generează un răspuns imun de tip alergic”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

„Oamenii care sunt afectați de aceste alergii devin iritabili sunt chiar triști, pentru că nu se pot odihni, strănută de sute de ori, pentru că trebuie să-și sufle nasul de sute de ori, le curg ochii, nu-și pot face activitatea așa cum trebuie. Cu medicamente simptomatice care să le diminueze puțin simptomele, însă este foarte dificil. Singura speranță este să găsească răbdare să treacă de perioadă care este de maximă intensitate și să înceapă un alt sezon fără ambrozie”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

Legea prevede îi pedepsește aspru pe proprietarii care nu iau măsuri pentru înlăturarea ambroziei. Persoanele fizice pot fi sancționate cu sume de la 1.000 la 5.000 de lei, iar persoanele juridice riscă amenzi de la 10 până la 20 de mii de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233