Situaţie incredibilă în Portul Constanţa! Sutele de mii de containere care ajung în port sunt controlate cu un scanner vechi de 17 ani
Situaţie incredibilă în Portul Constanţa! Deşi pare greu de crezut, sutele de mii de containere care ajung pe pământ românesc sunt controlate cu un scanner fix, vechi de 17 ani. Asta au la dispoziţie, pe lângă experienţa de ani de zile, vameşii români. Aparatul nici măcar nu este al Autorităţii Vamale Române. Este împrumutat de la Administraţia Porturilor după ce scannerul instituţiei de control s-a stricat în urmă cu 8 ani şi nu a mai fost reparat. Chiar dacă este de o tehnologie îmbătrânită, în ultimul deceniu scannerul a ajutat la depistarea unor cantități impresionante de droguri.
Scannerul funcționează, aproape continuu, de 17 ani. Cu ajutorul lui, vameșii verifică toate containerele asupra cărora există suspiciuni. Se ajunge într-o astfel de situație după ce specialiștii fac o analiză de risc. Anual, mii de containere suspecte sunt verificate cu ajutorul scannerului. Marfa este verificată cu ajutorul aparatului de la un capăt la altul. Întreaga procedură durează câteva minute.
"Avem posibilitatea să mărim, să micșorăm imaginea sau să folosim anumite filtre care ne pot ajuta să vedem dacă marfa are acceași structură, aici în cazul acesta marfa este toată la fel, aici avem hârtie A4”, a spus un angajat.
Scannerul este împrumutat de Autoritatea Navală de la Administrația Porturilor. Instituția de control vamal a rămas fără aparat după ce s-a stricat în urmă cu 8 ani și nu a mai fost reparat. Cu ajutorul aparatului, vameșii constănțeni au reușit să prindă și marile capturi de droguri din Portul Constanța. Ultima – în 2021 când aici la bordul unui container au fost descoperite 1,6 tone de heroină.
Anul trecut, în Portul Constanța au ajuns aproape 4.500 de nave din toată lumea cu o capacitate de milioane de tone dead weight. Iar zilnici, la scanner sunt verificare zeci sau chiar sute de containere.
„Anual în România intră sute de mii de containere, cu ajutorul acestui scanner au fost verficate cam 12 mii pe an. Se verifică atât cele care intră pe teritoriul Uniuni,i cât și cele pentru export”, a spus Camelia IACULESCU, șef adjuct Birou Vamal Constanța Sud.
Scannerul este însă insuficient pentru volumul uriaș de marfă care intră în Portul Constanța. Iar acest lucru îl recunosc și autoritățile.
"Noi doar îl operăm, restul cheltuielilor sunt suportate de cei de la Administrația Porturilor. Nu au mai fost achiziții făcute din cauza lipsei de fonduri”, a spus Marcel MUTESCU, director general Autoritatea Vamală Română.
În doi ani de zile, șefii Autorității Vamale Române speră să cumpere echipamente de detective pentru toate punctele vamale din țară. Două astfel de aparate vor fi pentru Portul Constanța.
Până atunci, însă, specialiștii vor avea ajutor din partea unui operator privat care urmează să inaugureze în curând un scanner performant cu raxe X pentru controlarea containerelor, dar și la scanerul mobil din dotarea Poliției Transporturi Maritime Constanța.