dobroge.tv

Live

Sezonul estival 2023 a fost mai bun decât cel din 2022, este concluzia operatorilor din turism. ''Dacă ne raportăm la anul excepțional din turism 2019, ne situăm sub acel an ca număr de turiști''

27 septembrie 2023
Publicitate

Greva profesorilor, criza din Ucraina, zvonurile despre holeră, infecțiile, dronele sau minele, dar și apa rece a mării sunt câteva dintre motivele care au ținut turiștii departe de litoralul românesc, mai ales în iulie și august. Cu toate acestea, sezonul estival 2023 a fost mai bun decât cel din 2022, este concluzia operatorilor din turism, însă mai slab față de cel din 2019.

Valoarea medie a unei rezervări a fost de 2.500 de lei, cu o creștere de 5 procente față de anul trecut. Iar vânzările totale de sejururi au fost mai mari decât în 2022. Sunt factori pentru care touroperatorii din turism anunță oficial încasări mai mari în 2023. Însă, deși startul sezonului estival se anunța promițător, lucrurile nu au stat la fel de bine după prima lună de vară.

„Rezervările s-au diminuat semnificativ în lunile iulie și august. Cu toate că prețurile au crescut cu 10-20%, bugetul s-a menținut la un nivel scăzut din cauza reducerii duratei medii a sejurului. Inflația, mai mare decât cea oficială, a erodat orice creștere. În plus, apa rece cu o temperatură de 13 grade Celsius în luna august este un fenomen fără precedent în ultimii 30 de ani”, subliniază Adrian VOICAN, vicepreședinte ANAT.

Specialiștii spun că numărul turiștilor a crescut față de 2022, iar luna iunie a fost considerabil mai bună decât anul precedent.

Stațiunea Mamaia a înregistrat o ușoară revenire în comparație cu 2022, mai arată datele, iar cele mai căutate hoteluri în sezonul estival 2023 au fost cele de 3 și 4 stele.

„Litoralul românesc a înregistrat o creștere comparativ cu sezonul anterior, însă dacă ne raportăm la anul excepțional din turism 2019, ne situăm sub acel an ca număr de turiști. Se remarcă un plus pentru sudul litoralului românesc dar o scădere a numărului de turiști pentru Mamaia și Năvodari”, afirmă Andrei CHIRILOV, membru al Consiliului Director ANAT

Pe de altă parte, vânzările pentru 2024 au început deja, fiind hoteluri care chiar au scăzut tarifele față de anul acesta.

Potrivit reprezentanților unei agenții de turism, în ordinea vânzărilor, pe primele locuri au fost stațiunile Mamaia, Eforie Nord, Olimp sau Venus, la capătul clasamentului fiind Techirghiol, Vama Veche.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233