Eveniment intercultural la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța. Şase etnii din Dobrogea şi-au spus poveştile
Dobrogea este percepută ca un mozaic de etnii și culturi, un teritoriu-model al dialogului inter-religios și intercultural. Șase dintre ele au prezentat câteva povești despre modul în care s-au integrat în această zonă și despre obiceiurile lor. De asemenea, au venit îmbrăcați în costume tradiționale populare. De la eveniment nu au lipsit nici preparatele specifice etniei lor. Evenimentul a avut loc la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.
Reprezentanții a șase etnii din Dobrogea au participat la un eveniment intercultural care a avut loc la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.
“Organizatorii l-au numit un laborator intercomunitar, pentru că proiectul merge foarte mult pe această idee, pe comunitate, pe agregare de etnii, de minorități și de culturi. A fost denumit simplu: Cântând memorii și conviețuiri”, a psus Aurel MOTOTOLEA, director MINAC.
Fiecare etnie a fost încurajată să-și păstreze și să-și dezvolte limba, cultura și religia. În Constanța există, printre altele, turci, tătari, greci, bulgari, ruși-lipoveni, romii și aromâni.
Cele șase etnii și-au spus povestea în cadrul evenimentului. Au vorbit despre modul în care s-au integrat în comunitatea de la malul mării, despre obiceiurile lor, dar și despre ce reprezintă portul lor popular. Nu au lipsit nici deliciile culinare specifice fiecărei etnii.
“Dansuri tradiționale, au fost cântate cântece tradiționale, iar așa apoteotic se consumă produse tradiționale. Cred că este un eveniment reușit, cred că este de fapt ceea ce acest proiect a așteptat de la noi pentru că se vede ceea ce este în Constanța, în Dobrogea, bineînțeles nu acea armonie idilă, dar trăim în pace, prietenie, ne știm, ne respectăm ca etnii, conviețuim”, a spus Aurel MOTOTOLEA, director MINAC.
Prezent la eveniment a fost și un grup restrâns de ucraineni refugiați în orașul nostru.
„Simbolic ați dat o parte pentru refugiații ucraineni pentru că comunitatea ucraineană să fie o parte din minorități din Dobrogea. Iubesc România ca și pe propria mea țară. Noi am venit astăzi cu un singur cântăreț și cu câteva accesorii din costumele tradiționale. După cum știți refugiații au plecat de acasă cu ce au putut”, a spus Alina SASU, reprezentanta Organizației „Comunitaria”.
Manifestarea culturală își propune să pună în evidență tradițiile și particularitățile artistice ale mozaicului multietnic dobrogean. Proiectul E.T.E.R.I.A. va continua în luna noiembrie, în insula Zakynthos din Grecia.