dobroge.tv

Live

România vrea să accelereze tranzitul cerealelor ucrainene

19 septembrie 2023
Publicitate

România vrea să accelereze tranzitul cerealelor ucrainene de la două la patru milioane de tone, lunar. Lucrările de modernizare ale porturilor Galați și Constanta sunt bine venite, însă până acum nu au avut rezultate spectaculoase. Nu există nici prea multe barje disponibile pentru transportul fluvial al grânelor pe Dunăre, iar trenurile care aduc cereale la noi, așteaptă zile întregi la transbordarea mărfurilor. Acum, autoritățile își întorc privirea spre Dunăre, iar Minsterul Transporturilor o vrea navigabilă zi și noapte. Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Republicii Moldova şi României s-au reunit la Constanța pentru a găsi cele mai bune soluții.

Toate cele trei țări, America, România și Moldova, sunt de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale din Ucraina, în contextul atacurilor ruseşti cu drone asupra porturilor ucrainene de la Reni şi Ismail. Țara noastră vrea să accelereze tranzitul cerealelor ucrainene.

Din perspectiva transportului pe Dunăre, canalul Sulina este singura cale navigabilă. De aceea este important ca autoritățile navale să optimizeze capacitatea acestei rute. Mai multe nave pe Dunăre înseamnă mai mulți piloți care să le ghideze și mai multe șalupe care sa îi transporte.

“Ce putem face cu toții împreună pentru cooperarea noastră economică. Înainte de toate, trebuie eliminate așteptarea pe termen lung, pe Dunăre”, a spus Oleksandr KUBRAKOV, viceprim-ministru.

Cantități mult mai mari de grâne sunt așteptate să sosească pe toate rutele de transport româneşti, fie că sunt terestre, ferate sau navale, pentru menţinerea fluxului continuu de export şi import din Ucraina. Investiţiile României în infrastructura de transport, majoritatea cu fonduri europene, sunt importante şi pentru legăturile ţării noastre cu Moldova şi Ucraina.

“Am făcut tot posibilul să ajutăm tranzitul de grane pe un an de zile. E evident că sunt multe de facut, să construim poduri, să facem investitii în porturile noastre”, a spus Andrei SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Moldova.

Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Republicii Moldova şi României s-au reunit la Constanța, pentru a discuta despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina.

"Sunt o serie de proiecte din Ucraina și Moldova care au fost aprobate. Așteptăm o nouă rundă de proiecte, așteptăm sigur și din partea României să vină cu asemenea proiecte”, a spus Magda KOPCZYNSKA, director Comisia Europeană.

“Constanța este al șaselea port din Marea Neagră pe care-l vizitez. E impresionant și minunat să văd capacitățile suplimentare care vor fi oferite de-acum înainte ca să ajutăm transporturile ucrainene”, a spus Jim O'BRIEN - U.S. Sanctions Coordinator.

Problema tranzitului prin România a apărut atunci când Rusia nu a mai reînnoit acordul cerealelor din Marea Neagră. Acesta permitea exportul, cu nave de transport maritime, care trebuiau să traverseze Marea Neagră de-a lungul unui coridor umanitar spre Istanbul.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233