dobroge.tv

Live

''Să vorbim despre bani și bănci'' - expoziție de monede și cursuri de educație financiară, la Banca Națională a României, sucursala Constanța

19 septembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Expoziție de monede și cursuri de educație financiară, la Banca Națională a României Constanța. Sucursala găzduiește până pe data de 15 octombrie expoziția „ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede”. Aici veți găsi peste 250 de monede și bacnote din cele mai vechi timpuri, care au făcut înconjurul țării.

Cu ocazia împlinirii a 143 de ani de la înființare, publicul larg a avut acces în sediul Sucursalei Regionale Constanța a Băncii Naționale a României. Ca o atracție a acestei ediții, constănțenii pot vizita expoziția „ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede”. De la monede din Antichitate, Evul Mediu și Epoca Modernă, emise în 18 state, regate și imperii, până la bancnote moderne din 59 de țări și teritorii de pe șase continente. Toate pot fi vizitate. De asemenea, cei care vor trece pragul băncii vor primi și lecții despre educația financiară, despre cum procedăm și cum investim corect economiile.

„Feedback-ul primit de la elevi este extraordinar. Învață despre bani, discutăm despre istoria monedei naționale. Toate acestea sub egida programului ”Să vorbim despre bani și bănci”, a spus Nicoleta ISTRATE SCRĂDEANU, șef birou Educație Financiară, Muzeu și Comunicare.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire și colecția de monede și bancnote românești, din perioada 1881 și până în anul 2003. Mai mult, constănțenii vor avea și despre istoria, dar şi rolul băncii. De asemenea, peste 100 de specii și subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele 251 de monede expuse.

Exponatele au facut înconjurul țării, iar anul acesta au ajuns și la Constanta. Printre cele mai vechi monede, am întâlnit și atracția expoziției, moneda Drahmă Histria.

„Pe ea este reprezentat un vultur care tine în gheare un delfin. Așa cum vă spuneam, vulturul este un simbol al puterii”, a spus Monica COMȘA, referent de specialitate.

Sute de elevi constănțeni au aflat marți informații despre cele mai vechi monede, felul în care erau bătute manual și ce simbolizau animalele de pe fiecare dintre exponat. Accesul este permis doar grupurilor organizate de vizitatori, iar expoziția va rămâne la Constanța până pe data de 15 octombrie.

Proiectul „Să vorbim despre bani şi bănci“, iniţiat de BNR în anul 2011, este dedicat educaţiei financiare la nivelul învăţământului preuniversitar.

Prin acest proiect se urmăreşte însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar-bancar prin folosirea unor metode formale şi non-formale de educaţie.

Principalele tematici educaţionale promovate se referă la: economisire, credit, dobândă; istoria monedei naţionale; principalele atribuţii, rolul şi funcţiile băncii centrale; criteriile şi stadiul procesului de convergenţă a României către zona euro. ​​​​​​​​​ ​​​​ (Sursa: site BNR)

În cadrul Sucursalei regionale Constanța a BNR, prezentările sunt susținute de reprezentantele Biroului de educație financiară, muzeu și comunicare (BEFMC):

▪ Nicoleta Istrate Scrădeanu – șef BEFMC

▪ Raluca Maria Sandi - referent de specialitate

▪ Monica Ramona Comșa – referent de specialitate

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233