Spațiile verzi, în pericol: legea trimisă spre promulgare
Spațiile verzi din România, și așa insuficiente, sunt în pericol! Mai multe modificări aduse legislației ar putea permite construirea pe spațiile verzi private. Iar parcurile și grădinile istorice sau scuarurile nu ar mai face parte din categoria spațiilor verzi. Cu alte cuvinte, nu mai beneficiază de protecție legislativă. În Constanța, oamenii nu văd cu ochi buni aceste modificări. Pentru ca legea să intre în vigoare trebuie să fie promulgată de președintele țării Klaus Iohannis.
Autoritățile locale vor putea permite construirea pe spațiile verzi private. Condiția este ca Primăria să amenajeze în altă parte un spațiu verde cu o suprafață cu 10% mai mare. Este una dintre modificările care apar în legea spațiilor verzi din intravilanul localităților. Alta face referire la parcurile și grădinile istorice, scuarurile și parcurile de buzunar. Acestea nu s-ar mai încadra în categoria de spații verzi.
În municipiul Constanța, potrivit informațiilor de pe site-ul Primăriei, aproximativ 5% din suprafața totală de spații verzi amenajate ar fi reprezentată de scuaruri. Iar odată cu modificările aduse legislației, scuarurile nu ar mai beneficia de protecție.
Asociația Peisagiștilor din România spune că în noua variantă a legii nu mai apare nici anexa prin care se reglementează procentul de suprafețe construite în categoriile de spații verzi. Iar așa, spun specialiștii, s-ar permite să se construiască necontrolat pe spațiile verzi.
„Nu există nicio prevedere cu cât la sută s-ar putea construi din spațiul verde. Și atunci, ai putea construi 100%, să faci o clădire de 20 de etaje. Și nu ai nicio problemă pentru că nu ai nicio referire în lege la ora actuală cât la sută trebuie să fie construit ca totuși să se considere spațiu verde”, declară Diana Culescu, președinte Asociația Peisagiștilor din România.
Datele apărute în Registrul Local al Spațiilor Verzi din Constanța, registru ce se află în consultare publică, arătau că, la jumătatea lunii octombrie, în municipiu existau peste 533 de hectare de spațiu verde amenajat. Ceea ce ar însemna aproximativ 17 metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare constănțean. De pe 15 octombrie și până în prezent, același registru arată peste 542 de hectare de spațiu verde. Cu aproape 10 hectare mai mult în nici măcar o săptămână. Informațiile erau oricum puse sub semnul întrebării, mai ales că analizele arată cu totul și cu totul altfel în realitate.
Institutul Național de Statistică preciza că în 2018, municipiul Constanța ar fi avut doar 150 de hectare de spațiu verde, domeniu public. Iar Comisia Europeană preciza, în 2019, că în orașul de la malul mării ar fi fost doar 5,64 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor.
Dincolo de rapoarte și statistici ale autorităților, constănțenii sunt cei care simt cel mai bine lipsa spațiilor verzi. Iar oamenii nu văd cu ochi buni nici modificările aduse legii spațiilor verzi din intravilanul localităților. Mai ales că, de pildă, în Tomis Nord, spun că se confruntă cu fel și fel de construcții. Așa că unii locuitori au încercat să își asigure singuri o zonă de confort.
„Constanța cred că este în top, pe locul 1 la distrus spații verzi. Dacă vă uitați, între blocuri s-au construit alte blocuri. Este total neeuropean. Am fost în Occident, am văzut cum arată orașele și nu găsești ce găsești în România”, spune cu constănțean.
„Să fie spații verzi pentru copii și pentru bătrâni. Că și bătrânii se duc în parc și vor o oază de liniște”, afirmă o localnică.
„Deja noi în Constanța nu avem cine știe ce spații verzi, cu excepția celui din Tăbăcărie. De exemplu eu am doar grădinița asta. Ce pot să fac? Mă îngrijesc de ea, am grijă, la vârsta mea, chiar acum am mai udat floricelele”, spune o doamnă din Constanța.
Pentru ca legea să intre în vigoare este nevoie de acceptul președintelui Klaus Iohannis. Iar urmările nu ar fi cele mai bune, ne spun specialiștii din domeniu.
„Dacă președintele promulgă legea, practic ea începe să producă efecte. Se poate construi de mâine în parc”, menționează Diana Culescu, președinte Asociația Peisagiștilor din România
Asociația Peisagiștilor din România susține că, dacă legea va fi promulgată, va face toate demersurile necesare pentru a proteja spațiile verzi din România. În prezent, autoritățile europene recomandă ca fiecare locuitor să beneficieze de aproximativ 26 de metri pătrați de spațiu verde amenajat.