dobroge.tv

Live

Hotelurile, terasele și plajele de pe litoral se închid pe rând. ''Per total a fost un sezon mai bun față de anul trecut''

13 septembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Chiar dacă luna septembrie aduce o serie de evenimente, hotelurile, terasele și plajele de pe litoral, se închid pe rând. Deși încă găsim turiști, unii dintre agenții economici consideră sezonul închis. Profitul nu mai apare, din cauza costurilor mult prea ridicate la facturi și impozite, iar cea mai bună soluție este să tragă obloanele. Agenții economici spun că numărul turiștilor va crește pe finalul săptămânii. Și asta pentru că, în Mamaia, evenimentele nu s-au terminat.

Deși programul ”Litoralul pentru toți” nu s-a sfârșit, sunt agenți economici care pun lacătul pe uși. La malul mării, vremea încă este bună, soarele arde, iar marea își păstrează temperatura optimă pentru o bălăceală. Cei mai mulți turiști au beneficiat de ofertele avantajoase la cazare în ultimul weekend, înaintea începerii anului școlar.

Pe litoralul românesc sunt în jur de 40.000 de turiști, în acest moment. Telefonul din recepție încă sună, ceea ce înseamnă că ar mai putea avea cazări. Hotelierii, însă, nu au mai avut răbdare. Profitul nu apare, iar cheltuielile sunt greu de acoperit, atunci când angajații sunt mulți. Am surprins un administrator al unei plaje din inima stațiunii Mamaia, care strângea saltelele de la șezlonguri. Doamna părea demăgită de sezonul estival 2023 și ne povestea cu tristețe despre weekendul trecut, atunci când a închiriat doar 15 șezlonguri.

„Vremea e bună, dar sunt foarte puțini turiști, chiirile sunt mari și nu putem cu 20 de oameni pe zi să facem față. Suntem obligați să închidem. A fost cam pustie Mamaia anul acesta”, a spus Cristina SORESCU , operator plajă.

„Odată cu începerea școlii nu mai avem grad de ocupare care să susțină cheltuielile pe utilități, așa că am luat decizia de a închide. Noi pe 11 am închis am avut o săptămână de litoralul pentru toți. Per total a fost un sezon mai bun față de anul trecut”, a spus Andreea NĂSTASE, manager hotel.

Rata de ocupare în unele hoteluri atinge ușor procentul de 20%, iar pe întregul litoral mai sunt deschise în jur de 229 de locații, pensiuni și hoteluri. Agenții din turism ne asigură că numărul turiștilor va creștere la finalul săptămânii, datorită evenimentelor de la malul mării.

„Deşi școala a început, suntem obișnuiți ca sezonul să cadă brusc, iată sezonul continuă. Îi invităm pe turiști în Portul Tomis, în restaurantele și terasele din oraș. Dobrogea oferă și excursii și trururi de o zi”, a spus Corina MARTIN, manager agenție de turism.

„Sunt localuri marea majoritate închise, rămân doar câteva deschise, care să servească sumei de turiști de pe litoral. Cu siguranță, dacă s-ar fi anunțat număr de 20-30.000 de turiști pe fiecare stațiune ar fi fost deschise terasele și alte activități”, a spus Cristian BĂRHĂLESCU, manager agenție de turism.

Profilul turiștilor este ușor de realizat, spun specialiștii. Aceștia se deosebesc ușor, în funcție de stațiunea aleasă. Familieștii de nefamiliști, tinerii de bătrâni, cei puși pe distracție până în zori ori și cei care vânează zonele cât mai retrase. Indiferent de categorie sau de vârstă, cert este că toți au sesizat atmosfera tristă de pe litoral.

Pentru cei care vor să își mai petreacă un weekend la mare, programul „Litoralul pentru toți” se va derula până la finalul lunii septembrie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233