dobroge.tv

Live

Rechizitele, mai scumpe decât anul trecut. Cât vor scoate din buzunare părinții pentru un ghiozdan complet echipat

07 septembrie 2023
Publicitate

Buget mai mare pentru rechizitele din ghiozdanul școlarilor. Săptămâna viitoare, toți elevii se vor întoarce din nou în bănci, iar pentru unii dintre aceștia, părinții au pregătit deja necesarul. Pentru alții însă, abia acum începe goana după rechizite. Studiile unui centru comercial arată că doi din trei părinți vor scoate din buzunar mai mulți bani pentru a echipa ghiozdanul, iar 14% vor avea un buget mai mic.

În mai puțin de o săptămână, primul clopoțel va răsuna în toate școlile și liceele din țară. Elevi de toate vârstele mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a pregăti ghiozdanul cu tot ce le va fi de folos pe parcursul anului școlar. Prețurile rechizitelor au crescut, iar lista de cumpărături școlare este mai lungă comparativ cu anii trecuți. Datele arată că 2 din 3 părinți vor aloca un buget mai mare pentru echiparea copilului. Mama Nataliei se află în această situație, iar anul acesta bugetul atinge 1.500 de lei, aproape jumătate din salariul mediu pe economie al unui român.

Mămică: Toate în ziua de azi s-au scumpit, ce mai contează în ziua de azi, asta e.

Reporter: Aveți o listă cu rechizite?

Mămică: Da, de la școală. O mare parte mai avem, ce nu, mai suplimentăm.

Natalia este elevă în clasa a doua, iar materia ei preferată este matematica. Doar pentru această disciplină, mama ei va scoate din buzunar undeva la 200 de lei. Bani pentru creioane, caiete și seturi de geometrie.

Natalia: Creioane, caiete de tip doi, cărți de matematică și restul cumpără doamna caietele speciale.

Reporter: Cumperi pentru tot anul?

Natalia: Da. Sau dacă mai este nevoie, suplimentăm pe parcurs.

Comparativ cu anul trecut, doar 14% dintre părinți au un buget mai mic, iar restul încearcă să nu depășească suma de anul trecut. Sunt date care reies dintr-un studiu realizat recent de către un centru comercial din Capitală.

Vom pune și noi în coș câteva rechizite necesare pentru întregul an școlar. Caiete, creioane, pixuri, acuarele și carioci. Pe toate acestea plătim nici mai mult, nici mai puțin de 434 de lei, transmite Maria Mîner, reporter Dobrogea TV.

Același studiu spune că 1 din 4 părinți cheltuie peste 550 de lei. Mulți dintre aceștia sunt mai dispuși ca niciodată să investească în calitate și confort pentru copiii lor. Întrebați despre bugetul alocat celor mici, câțiva constănțeni au spus că sumele lor depășesc 1.000 de lei și pot atinge chiar și 2.000 de lei pentru ghiozdanul complet echipat și haine.

Reporter: Vă pregătiți de școală?

Tătic: Da, da, tot repertoriul, cărți, caiete.

Reporter: Ați primit de la școală?

Tătic: Nu încă, dar ne așteptăm în prima săptămână să primim.

***

Mămică: Este puțin mai costisitor. Este clasa a 6-a și sunt mai multe rechizite de cumpărat.

Reporter: Ce buget alocați?

Mămică: Nu știu, cred că 200... 2.000 de lei pardon.

Pentru a preveni abandonul școlar, reprezentanții Primăriei Constanța vor oferi în prima zi de școală un ghiozdan cu rechizite. Și centrele comerciale sar în ajutorul părinților cu oferte și reduceri semnificative la produse.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233