Constănțeni certaţi cu bunul simţ: trotinete electrice, lăsate la întâmplare
Trotinetele electrice, un mijloc de transport alternativ, și-au făcut apariția și în orașul nostru în urmă cu câteva luni. Constănțenii, în special tinerii, sunt încântați de această modalitate de a se deplasa. Doar că unii, din lipsă de bun simț, le abandonează prin diferite zone din oraș. „Mai avem de învățat” - este concluzia constănțenilor, nemulțumiți de cum aleg alți locuitori ai orașului să folosească trotinetele. Pe de altă parte, Poliția atrage atenția că acest mijloc de transport trebuie folosit după anumite reguli.
Trotinetele electrice au fost abandonate de utilizatori lipsiți de bun-simț pe carosabil și chiar în lacul Tăbăcărie. Cel mai recent exemplu de „așa nu” a fost luni seara, în zona Teatrului Fantasio: o trotinetă a fost aruncată într-un coș de gunoi. La scurt timp, era pe trotuar. Cel mai probabil, un cetățean responsabil a așezat-o mai corespunzător.
În vară, Constanța a devenit al treilea oraș din țară, după București și Cluj-Napoca, unde pot fi folosite trotinetele electrice ale unei companii cunoscute la nivel național și internațional. Pentru a le închiria, constănțenii trebuie să descarce pe telefonul mobil o aplicație unde găsesc toate detaliile despre mijloacele de transport.
Aplicația arată de unde poți lua cea mai apropiată trotinetă. Cel mai probabil ați văzut în oraș, pe străzi sau pe trotuare, trotinetele sunt lăsate peste tot.
Ele pot fi puse pe stradă, de preferat lângă un loc de parcare pentru biciclete sau în zona marcată pe hartă, în aplicaţie. Doar că unele persoane nu prea țin cont de regulile de bun-simț. Iar acestea riscă o penalizare de 150 de lei, conform companiei.
„Mi se par gesturi de vandalism. E vandalitate curată și acei oameni ar trebui pedepsiți”, spune un tânăr constănțean
„Depinde de civilizația fiecăruia. Pentru o țară ca noi e greu să ai așteptări de la persoane de genul”, spune un tânăr
Dincolo de lipsa de nepăsare a unor utilizatori, trotineta electrică este o modalitate foarte bună de a te deplasa dintr-o zonă în alta a orașului. Cei mai convinși de
acest lucru sunt tinerii.
„E la îndemâna fiecăruia, toată lumea poate să-și ia de unde are nevoie și să o lase unde are nevoie și tot așa se face un schimb continuu. Mie mi se pare o idee bună”, spune un constănțean.
Alexandru, de exemplu, are 16 ani și are propria lui trotinetă electrică. Este vârsta minimă pe care trebuie să o aibă pentru a folosi acest mijloc de transport. Când merge cu trotineta ține cont de toate regulile ce trebuie respectate, cum ar fi purtarea unei căști.
„Amenda, dacă nu purtați cască, este 8 milioane”, spune Alexandru.
De altfel, zilele trecute nu mai puțin de 15 conducători de trotinete electrice au fost amendați după ce au încălcat regulile de circulație. Conform legislației în vigoare, bicicletele și trotinetele electrice pot fi conduse doar pe piste special amenajate, acolo unde există.
„În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru vehicule este de 50 de km pe oră”, declară agent de poliție Cristina Gavriloaie, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
Și nu sunt singurele reguli ce trebuie respectate. De exemplu, traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă este interzisă. Iar nerespectarea acestor norme aduce amenzi între 580 și 725 de lei. În cazul în care bicicletele sau trotinetele electrice nu sunt dotate corespunzător, amezile sunt și mai mari - până la 1.160 de lei.