dobroge.tv

Live

„E un sentiment de nedescris”. Zeci de tineri cu dizabilități au intrat pentru prima dată în apă, cu ajutorul scaunelor flotabile: litoralul românesc are patru plaje special amenajate pentru ei

31 august 2023
Redactia DTV
Publicitate

Zeci de tineri cu dizabilități se bucură în aceste zile de mare și de soare pe plajele special amenajate pentru ei în Mamaia, Năvodari și Mangalia. Vorbim despre locuri dotate cu rampe de acces și scaune flotabile, cu ajutorul cărora, oamenii cu nevoi speciale se bucură de valurile mării. Sunt doar patru pe tot litoralul și toate au fost amenajate cu ajutorul unei fundații și bani de la sponsori.

Deși imobilizat de mic într-un scaun cu rotile, acest tânăr din București abia aștepta să vină vara. Nu a mai văzut marea de ani de zile, iar întâlnirea cu plaja i-a adus în suflet, o mare bucurie.

Tânăr: La 3-4 ani avem posibilitatea să venim la mare, se face prin rotație.

Reporter: Cum e să intri în apă?

Tânăr: E foarte bine. Având în vedere că eu nu pot să merg în picioare și aceste dispozitive mă ajută să intru foarte ușor în apă.

***

Reporter: Cât de mare e bucuria când știți că prindeți rândul și puteți veni la mare?

Părinte: Pentru ei cred că e bucuria cea mai mare. Bucuria lor e nemărginită când aud că vin la mare.

Și pentru această tânără de 25 de ani, proaspăt absolventă a Academiei de Studii Economice din București, venirea la mare e o mare bucurie. Nu își poate folosi picioarele așa că singura șansă să intre în apă e scaunul flotabil.

E un sentiment de nedescris, le mulțumim celor care fac eforturi ca în fiecare an să ajungem. Sper ca și pe viitor să continue această activitate, ca fiecare ar trebui să se bucure la un moment dat de plajă, măcar pentru câteva zile”, spune o tânără.

Patru astfel de dispozitive au fost achiziționate, cu bani de la sponsori, de o asociație umanitară din Constanța, iar unul a fost pus la dispoziție de o altă fundație, pe patru plaje. Două în Mamaia și câte unul în Năvodari și Mangalia. Sunt insuficiente însă pentru sutele de mii de persoane cu dizabilități din țara noastră.

Am plâns alături de persoane care ieșeau plângând din apă, persoane adulte care nu mai intraseră în mare de când erau copii. Din punctul nostru de vedere cam în fiecare stațiune ar trebui să fie câte o plajă în care să se găsească câte un scaun flotabil”, a declarat Mihaela Căruțașu, președintele Asociației Împreună pentru Viitor Constanța.

Tot cu ajutor financiar de la oameni cu suflet mare, 40 de copii și tineri cu dizabilități din țară au ajuns în aceste zile la mare, la Mamaia. Sunt însă și alte mii care nu au mai văzut marea de ani de zile și își așteaptă răbdători, rândul.

Reporter: Sunt copii care nu au ajuns niciodată la mare?

Lică Ion, director executive al Asociației de Sprijin al Copiilor cu Handicap Fizic România: Sunt familii și copii care nu au ajuns niciodată la mare sau la munte și sunt foarte fericiți, iar pe noi ne surprinde bucuria lor și sunt atât de fericiți că au ajuns la mare cu ajutorul sponsorilor asociației noastre.

Tabăra ne dă foarte multe oportunități, să se cunoască între ei și în primul rând părinții să înțeleagă că sunt și alții ca ei să nu stea închiși. Sunt părinți care de 30 de ani nu au ieșit din casă”, spune o mămică.

Un scaun flotant special adaptat pentru intrarea în apă a persoanelor cu dizabilități costă între 2.000-4.000 euro. Reprezentanții Asociației Împreună pentru Viitor Constanța, speră ca numărul plajelor amenajate și pentru persoanele cu dizabilități să crească de la an la an.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233