Caniculă pe litoral. Unii turiști au renunțat la factorii de protecție și au luat cu asalt plajele, chiar și la orele amiezii - recomandările medicilor
Deși sezonul estival se apropie de final, este cod galben de caniculă pe litoral. Medicii trag în continuare semnale de alarmă și ne sfătuiesc să ne ferim de insolație, epuizare termică și mai ales ce să evităm ca să nu plecăm de pe plajă, direct la Camera de Gardă. Astăzi, unii turiști au renunțat la factorii de protecție, pentru un bronz perfect pe final de sezon. Aflați în materialul următor care sunt riscurile la care se expun.
Sezonul estival 2023 se încheie cu o săptămână caniculară. Astăzi la malul mării, mercurul din termometre a depășit pragul de 30 de grade, iar pentru o zi de plajă, vremea a fost ideală. Dacă soarele este suportabil, înseamnă că nu avem nevoie de pălării ori creme de protecție, este concluzia unor turiști. Aceleași reguli au fost aplicate și pentru cei mici.
Reporter: Vă protejați de soare, pălarii purtați?
Turiști: Nu, nu ne plac.
Reporter: Nu vi s-a făcut rău până acum pe plajă?
Turistă: Nu, până acum a fost bine.
***
Reporter: Cum e la mare? Îți place?
Băiețel: Da, îmi place. Este frumos.
Reporter: Folosești protecție solară, stai sub umbrelă?
Băiețel: Nu prea...
***
Turistă: Câteodată da.
Reporter: Și la cei mici?
Turistă: Și la cei mici, bineînțeles.
Reporter: Pălărioară nu poartă?
Turistă: Nu am luat acum, am văzut că e vremea mai închisă și nu am luat.
Pentru copii, o expunere de 15 minute la soare este suficientă pentru a obţine cantitatea necesară de vitamina D.
Nu stați la soare în orele de vârf și folosiți protecția solară cu factor 50. Cei mici sunt sfătuiți să poarte pălării și șepcuțe pentru a evita insolația, transmite Maria Mîner, reporter Dobrogea TV.
Pielea are nevoie de protecţie chiar şi în zilele înnorate. Asta pentru că norii nu blochează razele UV să ajungă pe piele, ci doar le filtrează, iar de cele mai multe ori vorbim de o filtrare uşoară. Încântați de vremea bună de pe litoral, protecția nu-și mai are rostul.
Reporter: Poartă cel mic pălărie?
Turist: Mai poartă câteodată, câteodată nu poartă.
Reporter: Dar sub umbrelă stați?
Turist: Da.
Reporter: Vă hidratați?
Turist: Da, bineînțeles, cu apă minerală, cu suc, cu bere.
Insolația apare, de obicei, în urma expunerii în exces la soare, în combinație cu hidratarea insuficientă. În cazurile grave de insolație este nevoie de ajutor medical de urgență, căci ne poate pune în pericol viața. Temperatura corpului poate ajunge la 40 de grade Celsius.
„În aceste zile caniculare recomandăm turiștilor evitarea expunerii la soare între orele 10.00 și 18:00, o hidratare corespunzătoare, în jur de 2 litri de lichide pe zi, consumul de legume și fructe proaspete cât mai multe și, de asemenea, o pălăriuță pe cap, o șapcă”, a declarat Dr. Claudia Diana Tatarici, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța.
Pentru siguranța turiștilor, în stațiunile Mamaia, Eforie Nord, Costineşti şi Neptun au fost instalate puncte de prim-ajutor SMURD. Acestea sunt dotate în permanenţă cu pompieri și paramedici, pregătiți să răspundă în cazurile de urgență.