dobroge.tv

Live

INTERVIU DOBROGEA TV

Vlad Cristache, directorul Teatrului Excelsior București: „Este important pentru mine să fac spectacole despre niște categorii care nu prea sunt reprezentate de obicei nici pe scenă, nici în filme”

22 august 2023
Publicitate

Continuăm astăzi seria interviurilor speciale realizate în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului ce are loc la Constanța pe toată perioada verii în organizarea Teatrului de Stat Constanța.

Regizorul Vlad Cristache, căci el face subiectul discuției din această seară, este unul dintre reprezentanții noului val în industria teatrului din România. În prezent director general al Teatrului Excelsior din București, el nu este deloc străin de scena din Constanța.

Reporter: Nu te mai saturi de Constanța.

Vlad Cristache, director Teatrul Excelsior București: Da, într-adevăr, mă bucur foarte tare când sunt aici. Am montat trei spectacole la Teatrul de Stat Constanța și m-am simțit extraordinar de fiecare dată când am fost aici. Trupa e foarte bună și cred că spectacolele au ieșit destul de bine. Unul dintre ele s-a și jucat în Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului cred că acum vreo 10 zile, „Goi Pușcă”. Este un spectacol foarte drag mie, care e o comedie cu suflet. Povestea unor oameni simpli care nu mai au nicio speranță, care și-au pierdut serviciul, care au pierdut tot și într-o încercare disperată de a face ceva cu viața lor, se gândesc să facă un show de striptease masculin de pe urma căruia să se îmbogățească și să-și rezolve problemele pe care le au. Și e foarte candidă această poveste și este important pentru mine să fac spectacole despre niște categorii care nu prea sunt reprezentate de obicei nici pe scenă, nici în filme, despre oamenii simpli pe care îi întâlnim în jurul nostru peste tot, care au probleme financiare, care sunt lipsiți de speranță să zicem.

Reporter: Am văzut încă de când s-a jucat în Constanța, pe scena teatrului până să intre în renovare, am văzut-o și aici la Teatrul Soveja, are o priză foarte bună la public.

Vlad Cristache: Da, da. Îmi pare rău că nu am mai putut să o jucăm pe scena teatrului pentru că a intrat în renovare, dar mă bucur că s-a găsit această soluție să o jucăm la Teatrul de Vară Soveja.

Reporter: După Constanța, o nouă provocare, în Capitală, printre cei mai tineri directori de teatru, cum te împaci cu ideea asta?

Vlad Cristache: Eu m-am gândit așa: noi toți ne plângem că în țara aceasta lucrurile nu funcționează și de multe ori, în momentul care ni se propune să ne asumăm o responsabilitate și să facem ca lucrurile să se întâmple bine, nu o facem. Dar eu am vrut să o fac și mi-am asumat această responsabilitate de a fi managerul Teatrului Excelsior, deja de un an și câteva luni. Cred că am avut o stagiune foarte bună, dovadă fiind și faptul că suntem invitați în acest prestigios festival cu două spectacole, în seara aceasta este „Opera din trei parale”, în regia lui Răzvan Mazilu, urmând ca peste două zile să prezentăm spectacolul „Orașul Nostru”, de Thornton Wilder, o poveste foarte frumoasă care urmărește un mic orășel și toți oamenii care locuiesc în acel orășel timp de 12 ani. Și în acel mic orășel se trăiește, se iubește, se moare și este și plin de umor spectacolul, dar te și pune pe gânduri în ceea ce privește viața, moartea, ce există după, dacă există ceva și cred că în aer liber se va crea o atmosferă specială pentru acest spectacol.

Reporter: Sunt curios să aflu cum percepi tu lucrurile acum, fiind pe partea cealaltă a baricadei, fiind managerul teatrului, care trebuie să îndeplinească toate solicitările, toate dorințele actorilor, regizorilor.

Vlad Cristache: Eu cred că noi avem o responsabilitate față de comunitatea în care activăm și noi trebuie să oferim produse culturale pentru public. Bineînțeles că în încercarea de a face produse bune, la nivel de excelență, înalt, actorii beneficiază de întâlniri cu regizori importanți, spectacole importante. Noi am reușit în Stagiunea aceasta să avem opt premiere, ceea ce nu știu ce teatru din România a reușit să aibă opt premiere, majoritatea cu regizori foarte importanți din tânăra generație, deci până în 40 de ani, dar și spectacole cum este „Orașul Nostru”, în regia lui Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanți regizori ai ultimilor 40 de ani din România. Și am vrut ca trupă să beneficieze pe de-o parte de experiența unor creatori importanți, iar pe de altă parte de vitalitatea unor tineri care vor să facă spectacole care schimbă lumea acum.

Reporter: Spune-mi cum se simte Stagiunea. Este deja la a doua ediție, este într-o continuă creștere dacă este să ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat anul trecut.

Vlad Cristache: Da, mie mi se pare un eveniment extraordinar. Să reușești ca într-o perioadă în care de obicei evenimentele culturale nu se întâmplă în țară, să faci o Stagiune Estivală de opt săptămâni căreia să i se adauge și un festival de film, la care să se adauge un festival de teatru de stradă, mi se pare că Teatrul de Stat Constanța își îndeplinește la maxim misiunea de a servi această comunitate. Cred că constănțenii observă, dovadă fiind faptul că umplu atât sala de la Teatrul Soveja cât și spațiul din Parcul Arheologic și Sala Studio, mi se pare că asta trebuie să se întâmple, asta trebuie să facă o instituție de nivelul unui teatru într-o comunitate, să activeze comunitate în tot anul. Și mi se pare un eveniment extraordinar la care mă bucur că participăm și noi.

Reporter: Pe lângă asta, nu doar constănțenii au de câștigat, ci și turiștii care vin pe litoral. Am stat de vorbă cu colegii tăi mai devreme și spuneau că s-au întâlnit cu oameni din diverse orașe care și-au manifestat dorința de a vedea piesa respectivă, dar din cauza faptului că erau la mare distanță sau poate piesa respectivă nu se juca și în orașul lor, erau privați de această bucurie.

Vlad Cristache: Noi toți știm că pe perioada verii, Constanța este capitala României. Este foarte important că oameni de la Baia Mare care acum sunt la mare, pot vedea un spectacol din București, oameni care altfel nu ar fi putut vedea acest spectacol. Și cred că asta trebuie să facă un oraș din punct de vedere cultural. Să atragă turiști, să facă evenimente pentru comunitate și să nu facă evenimente care să nu aibă o componentă educativă. Ceea ce aici se întâmplă, sunt evenimente foarte importante, care au un nivel cultural ridicat.

Reporter: Fac din nou referire la ediția de anul trecut, s-au organizat acum ateliere de dramaturgie, tot felul de întâlniri, sunt foarte mulți voluntari care sunt elevi, studenți de la actorie, care au ocazia în felul acesta să participe activ în cadrul festivalului și să experimenteze senzații noi.

Vlad Cristache: Exact, este foarte important și mă bucur că facem parte din acest festival.

Reporter: O întrebare de încheiere, cum ai caracteriza tu teatrul zilelor noastre, cam care este nivelul?

Vlad Cristache: Eu cred că, în primul rând, teatrul nu este atletism, să poți să ai o competiție. Cel mai important pentru mine este dacă un spectacol are ceva de spus pentru anul 2023. Fie că este pe un text din 1600 al lui Shakespeare, fie că este pe un text scris anul ăsta, trebuie să spună ceva despre cum ne trăim noi viața, despre cum e organizată societatea, ce lucruri sunt în neregulă, să fie actual atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere spiritul, adică: care sunt căutările omului din 2023. Practic teatrul, în schimbul unui preț modic de 50 de lei sau cât de biletul, noi visăm pentru spectatori și ne punem întrebări pe care ei nu au timp să și le pună pentru că sunt prea preocupați să muncească.

Reporter: Ai zis bine „modic” dacă ne referim la tarifele percepute pentru concerte, care unele sunt de o mai bună calitate, altele sunt de o mai slabă calitate.

Vlad Cristache: Plus că asta cred că este un lucru important: subvenția pe care statul o asigură pentru instituțiile culturale este de fapt o subvenție pe care o asigură pentru spectator. Dacă toate teatrele ar fi private, biletul ar fi de patru ori mai mare ca să se poată acoperi costurile de producție și restul. Deci, practic, motivul pentru care este esențial ca autoritățile să finanțeze instituțiile culturale, este acesta: ca să subvenționeze spectatorul, să nu fie nevoit să plătească un preț exorbitant ca să aibă acces la cultură.

Reporter: Depășind rolul de manager, ce ne propui pe partea regizorală?

Vlad Cristache: Urmează începând din toamnă să montez un spectacol la Teatrul de Comedie, „De-ale carnavalului”, în București, după care un spectacol la Teatrul din Oradea, în ianuarie-februarie, urmând ca un martie-aprilie să fac un spectacol la Teatrul din Ploiești, după care un spectacol la teatrul Notara, în București și un spectacol la Metropolis. Deci, practic în următorul an și jumătate sunt ocupat cu montatul.

Reporter: Cum o să se împace lucrurile?

Vlad Cristache: O să se împace foarte bine, cred eu pentru că în ultimul an și trei luni de când am devenit managerul Teatrului Excelsior am anulat toate proiectele pe care le aveam ca regizor, am încercat să implementez un sistem de funcționare al Teatrului, niște direcții, proiectele pentru stagiunea următoare sunt deja discutate, vor fi evenimente foarte importante, printre care un mare eveniment pe care îl vom avea între 7 și 15 octombrie la Excelsior, un Festival Internațional de Teatru pentru Tineri, la care vor participa șapte companii importante din străinătate și șapte companii importante din România, printre ele se numără și Teatrul Schaubühne din Berlin, cu un spectacol în regia lui Thomas Ostermeier, care este cel mai important regizor european al ultimilor 20 de ani. Deci, este totul pregătit, sunt lucrurile stabilite, pregătite, contractele făcute, în așa fel încât lucrurile să funcționeze și, bineînțeles, voi fi prezent în permanență la Teatru, mai ales în momentele în care montez în București.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233