INTERVIU DOBROGEA TV
Daniel Chirilă, coordonatorul taberei de dramaturgie „Ceva De.plasat”: „Talent cred că avem toți în ceva. În a scrie, în a performa, în a comunica cu ceilalți și sunt lucruri care fac parte din teatru”
Începând de astăzi și pe parcursul întregii săptămânii, Dobrogea TV vă va prezenta o serie de interviuri realizate pe parcursul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului, eveniment care și-a început lucrările la 14 iulie și se va încheia pe 27 august.
Pentru această ediție am stat de vorbă cu Daniel Chirilă, coordonatorul taberei de dramaturgie „Ceva De.plasat” din cadrul SEAS 2023, una dintre surprizele pregătite de organizatori la această ediție. Cu ce a contribuit ea, cine sunt oamenii din spatele proiectului, dar mai ales care este scopul final vă invităm să aflați în minutele ce urmează.
Reporter: Spune-mi câteva cuvinte, ce se întâmplă în Parcul Arheologic.
Daniel Chirilă, coordonatorul taberei de dramaturgie „Ceva De.plasat”: Are loc o tabără de scriere dramatică, de dramaturgie contemporană. Se numește „Ceva De.plasat”. „Ceva” vine de la Centrul Educațional de Arte Performative Ceva din Târgu Neamț, mai pe scurt „Ceva Centru”. Centrul acesta este coordonat de mine și de colegele mele Irina Slate și Ioana Bărilescu de cinci ani, noi facem teatru și scriere dramatică cu adolescenții din Târgu Neamț și știind de festivalul acesta, de stagiunea estivală, cumva s-au legat lucrurile și am zis că poate ar fi bine un schimb de experiență cu adolescenții din Constanța și cu Teatrul din Constanța și așa am ajuns la formula aceasta, în care am venit cu 14 adolescenți din Târgu Neamț, din Centrul Ceva. Noi avem două spectacole, pe care le prezentăm vineri de la ora 20.00 și sâmbătă. și atelierul de scriere dramatică care ține trei zile, de la 16.00 la 19.00, e un grup mixt cu adolescenții din Târgu Neamț și cei din Constanța și are ca scop familiarizarea adolescenților cu scrierea dramatică și cumva poate chiar și relaxarea, apropierea publicului tânăr de teatru. Pentru că uneori teatrul poate să pară.. de fapt, teatrul este artă cultă și este din zona artelor și e o artă în sine, doar că uneori nu trebuie să sperie lumea lucrul acesta și e ceva de neatins sau ceva ce eu nu pot să fac. Și cred că ăsta este și scopul atelierului, cumva să le dea adolescenților curajul acesta de a se apuca să facă teatru, de a-și face o trupă de teatru, de a scrie teatru, de a scrie orice. Este mai de grabă o eliberare.
Reporter: Stând de vorbă cu ei cum i-ai simțit? Există perspectivă? Există talent?
Daniel Chirilă: Talent cred că avem toți în ceva, în a scrie, în a performa, în a comunica cu ceilalți și sunt lucruri care fac parte din teatru, din ce înseamnă lumea teatrului. Cum i-am simțit? Mă așteptam să fie diferențe mult mai mari de gândire între adolescenții din Constanța și cei din Târgu Neamț, dar probabil cei care sunt atrași de artă gândesc sau au perspective asemănătoare, în sensul că îi văd foarte conștienți de lumea în care trăiesc, îi văd reactivi la cea ce este în jurul lor, îi văd cumva foarte empatici, adică ei vor în primul rând ca oamenii să se simtă bine și să se accepte și să fie prieteni. De exemplu, am avut o întrebare: Ce ar schimba și ce ar păstra la lumea jur? Și acolo, cred că în 70% din cazuri a fost: aș păstra prieteniile, aș păstra relațiile, aș păstra legăturile, aș schimba răutățile și prejudecățile. Și mi se pare o gândire pozitivă la urma urmei.
Reporter: Faptul că ați fost implicați în SEAS, spune-mi ce înseamnă pentru tine, dar și ce înseamnă pentru ei, pentru că ai venit cu grupul din Târgu Neamț și este o oportunitate bună pentru ei atât de a petrece câteva zile la mare, dar să și intre în contact cu lumea teatrală din alte zone ale țării, cea din Constanța.
Daniel Chirilă: Pentru noi, ca grup, noi facem genul acesta de deplasări, de-asta am și ajuns la formatul „Ceva De.plasat”, adică „deplasat” că ne deplasăm cu tot ce avem, cu spectacole, cu tot ceea ce știm noi să facem și „deplasat” în sensul în care vrem să împărtășim ceea ce facem noi acolo și să predăm metodele noastre mai departe. Dar, noi avem asta în plan, am mai fost în Eforie de două ori. Cred că lucrul care mi se pare cel mai important este fix atenția asta a unui Teatru de Stat către teatru, adolescenți, către lucrul cu non-profesioniști. Ăsta mi se pare un pas foarte mare și un lucru foarte important pentru stagiunea asta. Pentru adolescenți, evident că e o bucurie în orice festival sunt invitați și poate aici e paradoxul că ei nefiind racordați la ceea ce înseamnă lumea asta teatrală, lumea culturală, breasla culturală, nu știu importanța festivalurilor, adică nu își dau seama cât de important e un festival. Pentru ei toate sunt același lucru: mergem acolo, vizităm și ne distrăm și în același timp facem și ceea ce ne place și cumva acesta este vibe-ul peste tot pe unde mergem. Aici, evident că există și entuziasmul acesta al mării. Iar acesta mi se pare un lucru foarte bun și pentru publicul din Constanța, faptul că există un program coerent pentru perioada estivală, în ceea ce înseamnă teatru.
Reporter: Asta voiam să te întreb acum, cum ți se pare demersul, cum simți tu demersul Teatrului de Stat Constanța? Este deja a doua ediție a Stagiunii Estivale, după foarte mult timp în care Constanța a fost văduvită din punctul acesta de vedere.
Daniel Chirilă: Colaborările mele în Constanța au fost mai mult în zona independentă până acum, adică am lucrat cu Asociația Culturală Georgiana Rusu și știu cumva ceea ce se întâmpla în mediul independent. Inevitabil ajungeam și la Teatrul de Stat, dar nu pot să zic că am fost foarte atent la ce se întâmplă. Dar, într-adevăr, în ultima vreme se simte și la nivelul la ce vezi în social media sau în mass media, faptul că teatrul acesta a luat un premiu UNITER, adică sunt niște lucruri care se schimbă, mi se pare o grijă și pentru ceea ce înseamnă Constanța, adică era păcat că nu exista un program de genul acesta și că nu era un program coerent, care la urma urmei, e bun și pentru Constanța, dar e privit cu dublă sau triplă sau cu patru mante, adică este și o selecție din națională, adică e un festival național sau chiar mai mult de atât pentru că sunt invitate teatre și din provincie. Adică nu se pune accentul doar pe teatrele mari, au fost invitate și teatre din mediul independent. Și din punctul acesta de vedere al selecției mi se pare un lucru foarte benefic pentru ceea ce înseamnă teatrul în România.
Reporter: Atât pentru actori, regizori, producători, toți oamenii care funcționează în lumea aceasta a teatrului, cât și pentru spectatori, fie că vorbim de spectatori constănțeni sau cei care se află pe litoral pentru vacanță.
Daniel Chirilă: Da, într-adevăr. Din ce știu eu, sunt foarte mulți oameni din întreaga țară aici și poate unii.. adică nu cred că ar fi surprinzător ca unii din Baia Mare sau din Oradea să nu fi fost la teatru în orașul lor și să fi văzut aici un spectacol. Adică se pot întâmpla și lucruri de genul acesta. De exemplu, eu am văzut la Târgu Neamț am jucat la un moment dat un spectacol la București și a venit cineva din Târgu Neamț care își făcea vacanțele acasă, dar nu auzise niciodată de noi. Se pierd legăturile, dar este un prilej de a apropia oamenii de cultură și de a le arăta că cultura nu este atât de greu accesibilă. Adică este un mit ăsta cu teatrul, opera, coregrafia, toate lucrurile astea sunt undeva acolo sus, avem nu avem bani, mai degrabă nu avem bani, nu mergem pentru că e scump, cred că sunt niște mituri. Adică da, sunt niște instituții care au poate prețurile ridicate la bilete, dar eu cred că marea majoritate a instituțiilor culturale din țară chiar au niște prețuri decente comparativ cu niște produse pe care le folosim zilnic și nu ne trebuie. Sau concerte la care mergem, dar aici e discutabil pentru că e și în funcție de gust și muzica e o artă care se transferă mai rapid la public. Muzica se răspândește mult mai rapid decât teatrul, dansul sau opera.
Interviul integral poate fi urmărit în clipul video.