Liceul cu Program Sportiv din Constanța lăsat în bălării: „O să venim să facem drumeții în pădurea de la LPS”
Este liceul de pe băncile căruia au plecat cunoscuții Simona Halep, Horia Tecău, Elizabeta Samara sau Andrei Pavel. Iar astăzi, Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanța riscă să rămână fără elevi. De ce? Internatul și cantina unității de învățământ sunt abandonate, după ce, în urmă cu aproape 3 ani au început lucările de modernizare și reabilitare. „O să venim să facem drumeții în pădurea de la LPS” - este concluzia amară a directorului liceului.
Porțile de la intrarea în curtea din spatele Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanța sunt încuiate. Dincolo de gard, își fac veacul doi câini. De animale, dar și de ceea ce a mai rămas din șantierul cantinei și internatului de la LPS, are grijă un paznic. Zona este păzită 24 de ore din 24. În decembrie 2017, începeau lucrările de reabilitare și modernizare a cantinei și a internatului. Astăzi, ce a rămas arată deplorabil.
„Aici era cantina fostului internat al Liceului cu Program Sportiv. Cantină cu 60 de locuri care era legată printr-un hol de trecere de internatul liceului. Practic elevii coborau din cameră, din internat și intrau în cantină, serveau masa, după care pe alee mergeau la școală. Acești copii se învârteau pe o rază de 200 de metri cu baza de pregătire, cu baza de cazare, de servire a mesei și unitatea de învățământ”, declară profesor Adrian Szemerjai, dictorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanța.
Proiectul ar fi trebuit să fie gata în decembrie 2018, adică la un an după demararea lucrărilor. Doar că în aprilie 2018, șantierul a fost abandonat.
Internatul avea o capacitate de 170 de locuri, iar în cantină puteau mânca, simultan, 60 de elevi. După finalizarea proiectului de reabilitare, capacitatea cantinei ar fi urmat să fie dublată. Conducerea unității de învățământ susține că nu a primit nicio explicație oficială în momentul în care constructorul ar fi părăsit șantierul. La mijloc ar fi fost o neînțelegere cu privire la costurile proiectului. Cert este că, de când Liceul cu Program Sportiv a predat amplasamentul, zona s-a degradat. În locul aleilor în care, în urmă cu 3 ani se relaxau elevii, acum sunt bălării.
„În centrul Constanței avem acum o pădure. O să venim să facem drumeții în pădurea de la LPS”, declară directorul
În prezent, copiii care învață la LPS și ar fi trebuit să fie cazați în internat, stau în zone diferite din oraș: 39 de elevi stau la Liceul de Marină, iar alți 26 la Liceul de Industrie Alimentară. Iar acum, în contextul pandemiei, când copiii ar trebui să fie protejați, ei se plimbă de dimineață până seara: de la cazare, la școală, apoi la baza de antrenamente, ulterior, din nou la școală. Directorul de la Liceul cu Program Sportiv se teme că această situație ar putea avea urmări grave.
„Probabil că acest lucru se va vedea cât de curând, într-o explozie de infectări la nivelul elevilor. Să dea Domnul să nu am dreptate”, menționează directorul.
Conducerea LPS speră că internatul și cantina vor fi, într-un final, modernizate și vor putea fi folosite de elevii instituției. Directorul de la Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” spune și că a făcut demersuri către municipalitate pentru rezolvarea situației. A primit promisiuni, s-ar fi făcut reproiectări, achiziții publice, care ar fi fost contestate și tot așa. Dacă problema nu va fi remediată, reprezentanții LPS se așteaptă la ce-i mai rău.
„Această lipsă de perseverență a Primăriei, a organelor locale de insista să se termine această lucrare nu va face altceva, decât ne va duce la autodesființare. Pentru că vom avea și avem deja multe dificultăți în a mai aduce copiii la sport”, mai spune declară profesor Adrian Szemerjai, dictorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanța
La Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanța studiază în prezent aproximativ 900 de elevi. De-a lungul aniilor, secțiile unității de învățământ, precum rugby, caiac-canoe, atletism, judo sau canotaj, s-au remarcat la nivel național și internațional.