dobroge.tv

Live

Piața imobiliară din Constanța se află în scădere. ''Se tot spune că vine o criză imobiliară de ani de zile, dar aceasta nu mai vine''

08 august 2023
Publicitate

Piața imobiliară din Constanța se află în plină scădere. Agenții se confruntă cu tranzacții din ce în ce mai puține, în ultima perioadă, iar potențialii clienți se gândesc de mai multe ori înainte de a investi într-un imobil.

Cererea de proprietăți imobiliare a scăzut drastic în ultima perioadă, din cauza prețurilor și a costurilor creditării tot mai mari. Comparativ cu vara anului trecut, vânzările imobiliare au scăzut cu aproape 20%. Deși există nevoia de a locui, puterea de cumpărare nu este pe măsură. Specialiștii vorbesc despre influența pe care o are creșterea dobânzilor bancare raportat la piața imobiliară, ținând cont că aproximativ 40% dintre tranzacții sunt achitate prin credit bancar. Deși sunt agenți cu experiență în domeniu, cu greu mai reușesc să vândă locațiile.

"Comparativ cu anul trecut, dacă vorbim de ultimele 3 luni de zile, sunt mai putine cu 17-18%, față de primee 3 luni ale anului când erau mai puțin cu 40%. Cumpărătorii în Constanța sunt din toată țara, iar din cereri de cumpărare am avut cam 50% din alte județe, oameni transferați cu serviciul în Constanța, apartamente de vacanță, apartamente ca investiție pentru inchiriat", a spus Victor PANDELE, agent imobiliar.

Cele mai căutate pe piața imobiliară constănțeană sunt apartamentele cu două camere. Prețul unui astfel de imobil aflat într-un bloc mai vechi și într-o zonă mărginașă poate porni de la 50 de mii de euro. Pentru același apartament, dar situat în inima orașului, prețul poate crește chiar și de cinci ori mai mult. La polul opus, sunt scoase la vânzare terenuri la prețuri astronomice, pentru investiţii sau locuinţe personale de lux. Despre imobilele de lux, agenții spun că nu vor fi afectate vreodată de criza economică.

"Se tot spune că vine o criză imobiliară de ani de zile, dar aceasta nu mai vine. Sunt oameni care asteaptă chilipiriruri și se uită lung pentru ca pe piata constănțeană acestea nu mai există. Mai avem doar apartamente cu preț decent, care se vând, poate nu imediat, dar se vând", a spus Marius COMAN, agent imobiliar. 

Investitorii aşteaptă o prăbuşire a pieţei, o scădere a preţurilor, iar pe de altă parte, proprietarii nu se grăbesc să-şi vândă terenurile pe nimica toată. Cei care nu dispun de un buget pentru o locație din oraș, aleg locuințele în chirie. În Constanța, chiriile ajung la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro lunar pentru un apartament cu două camere și 550 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233