Fenomen rar pe litoral. Apa Mării Negre este extrem de rece și doar cei curajoși au reușit să facă baie - ce este ''Upwelling''
Turiștii care se află în aceste zile la mare au constatat faptul că apa Mării Negre este extrem de rece și doar cei curajoși au reușit să facă baie. În mare a avut loc fenomenul Upwelling, destul de rar, în care vântul bate atât de puternic, încât schimbă direcția curenților din mare și ridică la suprafață apă foarte rece de la fund. Furtuna care a lovit joi litoralul românesc a lăsat în urmă straturi de scoici și melci adunate pe nisip, care se descompun acum și au un miros neplăcut.
De vină pentru apa rece a fost vântul, care a bătut în sens invers faţă de mişcarea mării. Rafelele de peste 60 de kilometri pe oră, combinate cu nişte curenţi violenţi, au adus la suprafaţă apă de la fundul mării, care era rece. Temperatura mării a scăzut de la 23 de grade Celsius la 13.
Apă s-a răcit brusc din cauza fenomenului „Upwelling”. Se-ntâmplă când apa rece din adâncuri se ridică la suprafață, luând locul acesteia.
"E înfundată apa caldă, ce are tendinţa să se stratifice, şi scoasă la suprafaţă o apă rece nutritivă, bogată în nutrienţi, bogată în mici vietăţi acvatice ce hrănesc populaţia piscicolă", a spus Adrian Bîlbă, doctor în științe.
Cercetătorii spun că această situație se va menține câteva zile. Chiar dacă vântul va fi mai scăzut în intensitate, va menţine această tendinţă uşoară de upwelling şi apa va fi în continuare rece. În plus, tone întregi de melci și scoici se descompun pe plaje, pe kilometri întregi. Turiștii se strecoară printre ele ca să ajungă la apă, iar unde nu se poate, oamenii calcă pe cochiliile tăioase, cu multă grijă.
Unii operatori de plaje n-au mai așteptat muncitorii Apelor Române și s-au apucat să le strângă singuri.
Veștile bune vin de la meteorologi: zilele următoare vremea devine tot mai caldă și apa marii se va încălzi pe zi ce trece.