Bucuria prin ochii autismului
150 de copii cu autism și cu dizabilități s-au bucurat astăzi de spectacole, scenete cu personajele preferate și de ateliere de creație. Țara piticilor din Parcul Tăbăcărie a fost doar pentru ei, căci locul de joacă a fost închis publicului timp de opt ore.
O mulțime de jocuri, teatru de păpuși, ateliere de pictură, de împâslire și ateliere cu obiecte de lemn sau din lână, toate acestea au fost puse la dispoziție astăzi în Țara Piticilor. Organizatorii au pregătit aceste surprize în funcție de vârstele și deficiențele copiilor.
De la eveniment nu au lipsit nici cercurile art-terapeutice, atât de benefice pentru copiii cu autism. Jocul este fundamental în viața copiilor. Specialiștii apelează cel mai des la ludoterapie pentru a trata problemele emoționale la copii. Acest mijloc terapeutic dă roade și în cazul micuților cu autism.
"Jocul este cadrul ideal în care, evitând frustrările pe cât posibil și oferind multă plăcere și bucurie și libertate, reușim să-i facem pe copii să aibă experiențe senzoriale variate, dar să aibă și oameni cu care să împărtășească bucuria descoperirilor noi pe care le fac. Atunci când vin în relația cu copilul printr-o atitudine ludică, mai puțin restrictivă, mai puțin impunătoare și cunoscând fiecare copil, îl încurajezi să împărtășească cu tine orice tip de joc și de activitate, cu atât copilul acela va fi mai cooperant și învățarea vine pe un canal mai natural, mai puțin constrâns", a declarat psihologul Daniela Tudor.
Tulburările din spectrul autismului încep în copilărie și tind să persiste în adolescență și maturitate. În cele mai multe cazuri, acestea sunt evidente în primii 5 ani de viață. În România, 1000 de copii sunt diagnosticați în fiecare an cu această boală.