Ping-pong cu terenuri în Constanța
Mai multe terenuri acordate de Consiliul Local unor cetățeni de onoare ai municipiului Constanța, în campania electorală, sunt într-o situație incertă. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral susține că sunt situate pe faleza litoralului românesc și că, implicit, legal, nu au cum să fie oferite cuiva cu titlu gratuit, așa cum s-a întâmplat. ABADL a sesizat Instituția Prefectului și urmează să meargă și în instanță.
Nu mai puțin de 12 terenuri au fost acordate, cu titlu gratuit, de Consiliul Local, în luna septembrie, fix în campania electorală, către tot atâția cetățeni de onoare ai municipiului Constanța. Proiectele au fost inițiate de Decebal Făgădău, încă primarul orașului.
În cazul unor terenuri de pe străzile Salonic și Prelungirea Bucovinei există, însă, semne de întrebare, spune Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.
Spre exemplu, un teren cu o suprafață de 500 de mp a fost acordat de Consiliul Local al municipiului, cu titlu de gratuitate, unui cetățean de onoare al orașului. Numai că Administrația Bazinală de Apă Dobrogea susține că terenul nu ar aparține Primăriei. Motivul? Ar fi situat pe faleza litoralului românesc, așa cum este ea definită de Legea Apelor, și asta înseamnă că este un bun public de interes național aflat în proprietatea Statului Român, spune ABADL. Așa că nu aparține municipalității și, automat, Consiliul Local nu avea dreptul asupra sa.
Terenul de pe strada Salonic i-a fost acordat cunoscutului sportiv Ilie Floroiu, care este cetățean de onoare al Constanței din 2017. Acesta spune că nici măcar nu a mers să vadă proprietatea pe care a primit-o și că Primăria și ABADL trebuie să rezolve problema.
„Am primit acest teren pentru titlul de cetățean de onoare. Să facă ceea ce trebuie să se facă din punct de vedere juridic, să fie treaba făcută corect, pentru că eu nu am trișat niciodată în sport și aș vrea și în viața cealaltă să fie la fel. Nu am fost să văd terenul. Nici nu știu pe unde vine. Am înțeles că undeva pe malul mării”, a declarat Ilie Floroiu, proprietar al terenului, sportiv și cetățean de onoare al Constanței.
În aceeași situație sunt și terenurile acordate pe strada Prelungirea Bucovinei. Victor Ciupină, fostul rector al Universității „Ovidius” din Constanța, este unul dintre cetățenii care au primit aici pământuri.
„Nu sunt în temă cu această problemă. Urmează să merg să văd terenul”, spune Victor Ciupină, proprietar teren, fost rector al Universității „Ovidius” din Constanța, cetățean de onoare al Constanței.
În toate proiectele de hotărâre adoptate de Consiliul Local se arată că terenurile acordate cetățenilor de onoare sunt avizate de Serviciul Cadastru al municipiului. Cu alte cuvinte, ar fi intabulate de Primărie. Administrația de Apă Dobrogea Litoral a informat Instituția Prefectului Județul Constanța, care ar putea face lumină cu privire la situația de pe cele două străzi.
„Consilierii juridici care se ocupă de hotărârile care sunt adoptate de Consiliul Municipal Constanța, în cazul în care vor constata nereguli, vor ataca aceste hotătâri în contencios administrativ”, spune George Niculescu, fostul prefect al județului Constanța.
Dincolo de Prefectură, directorul ABADL a afirmat în spațiul public că instituția „are deja înregistrate pe rolul instanțelor de judecată cereri de chemare în judecată ce au ca obiect revendicarea bunurilor proprietate publică a statului - plaja și faleza litoralului românesc și în continuare face demersuri pentru identificarea și intabularea suprafețelor de plajă și faleză aflate libere, precum și recuperarea suprafețelor de plajă și faleză intabulate nelegal, cu titlu de proprietate, în favoarea diverselor Unități Administrativ-Teritoriale (U.A.T.-uri)”.
În ședința din 21 septembrie 2020, Consiliul Local al municipiului a acordat terenuri, cu titlu de gratuitate, următorilor cetățeni de onoare ai orașului: Elena Frîncu, Elisabeta Samara, Ilie Floroiu, Adrian Bavaru, Victor Ciupină, Andrei Pavel, Niculae Ștefan, Horia Vlad Tecău, Anaid Tavitian, Nicoleta Daniela Sofronie, Alexandru Mereuță și Elena Ploscariu. Pe străzile Salonic și Prelungirea Bucovinei, în legătură cu care ABADL invocă probleme, au primit terenuri Ilie Floroiu, Elena Frîncu, Victor Ciupină, Adrian Bavaru și Alexandru Mereuță.